Guardian: Ο Τσίπρας "ποντάρει" στον Ομπάμα για το χρέος, όμως κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί

Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την ελάφρυνση του χρέους στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Αλέξης Τσίπρας «κάποτε παθιασμένος κομμουνιστής, κατά της λιτότητας ο ίδιος», υπολογίζει πολύ στην επίσκεψη του Ομπάμα όπως και όλη η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι διανύει τις τελευταίες του ημέρες ως Προέδρου των ΗΠΑ. Σκοπός είναι να πείσει τη Γερμανία, μια και μετά από το ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο άλλοτε “Πλανητάρχης” θα μεταβεί στο Βερολίνο για τις προγραμματισμένες του συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ.

«Ο Τσίπρας, του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει κατακόρυφα ως αποτέλεσμα της επιβολής μέτρων που κάποτε υποσχόταν να εξαλείψει, έχει κάνει τώρα προτεραιότητά του την ελάφρυνση χρέους. Τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει τη ρητορική, ζητώντας μία συμφωνία έως το τέλος του χρόνου», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Οι Ευρωπαίοι απαντούν ότι η συζήτηση θα γίνει μετά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει συμφωνία μέχρι το τελευταίο Εurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου. «Αν και λίγοι πιστεύουν ότι αυτό είναι δυνατό, ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον Ομπάμα μπορεί να διευκολύνει τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες», γράφει ο Guardian.

Ωστόσο -συνεχίζει το άρθρο- όπως πάντα στην φαινομενικά ατελείωτη κρίση χρέους στην Ευρώπη, η Γερμανία κάνει κουμάντο. «Ο σκληροπυρηνικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανειλημμένα έχει αποκλείσει την ελάφρυνση χρέους πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς στη Γερμανία».

Η Ελλάδα, όμως έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του ΔΝΤ, που έχει αρνηθεί να εμπλακεί στο τρίτο πρόγραμμα μέχρι να απαντηθεί το ζήτημα του χρέους, λέει ο Guardian. «Η ελάφρυνση χρέους για τον Τσίπρα θα είναι μία τεράστια νίκη στην ελληνική πολιτική εξίσωση», σχολίασε ο Αλεκ Μάλι, οικονομολόγος και πρώην Αμερικανός διπλωμάτης στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στην πίεση των Ευρωπαίων ηγετών. «Ξεκάθαρα, αυτό προσπαθεί να κάνει ο Ομπάμα», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα ελπίζει στην επίσκεψη Ομπάμα, αναφέρει το Reuters

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι οι δανειστές θα πιεστούν από την επίσκεψη του Ομπάμα ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει και το Reuters.

Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ έχουν ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά αντιμετωπίζουν την αντίσταση της ΕΕ, ιδιαίτερα της Γερμανίας, της οποίας οι τράπεζες θα ήταν πιο εκτεθειμένες σε μία τέτοια κίνηση.

«Ο Ομπάμα θα συζητήσει το ζήτημα του χρέους, αλλά και την προσφυγική κρίση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η επίσκεψή του προκαλεί διαμαρτυρίες αριστερών ομάδων και εργατικών συνδικάτων που διαχρονικά βλέπουν τις ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστική δύναμη», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Κυβέρνηση του Τσίπρα, που είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει ότι η ελάφρυνση χρέους θα βοηθήσει να πειστούν οι θυμωμένοι ψηφοφόροι ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», γράφει ακόμη το πρακτορείο.