Τι είδε ο Ομπάμα στην Αθήνα

Αν και τα πολιτικά μηνύματα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα ήταν- ίσως περισσότερο από κάθε άλλη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου-σαφή, όσα διαδραματίζονταν στη διάρκειά της θύμιζαν, σε αρκετές περιπτώσεις, χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, με σασπένς, κατασκόπους, μεγαλοπρέπεια αλλά και πικάντικα στιγμιότυπα.

Κάτι οι κομάντος και οι ελεύθεροι σκοπευτές στο αεροδρόμιο, κάτι η “παράκαμψη” του Πρωτοκόλλου σε αρκετές περιπτώσεις από την ελληνική πλευρά, κάτι η ίδια η αύρα του Μπαράκ Ομπάμα και τα πλάνα της Ακρόπολης που έκλεψαν την παράσταση, το βέβαιο είναι ότι τόσο για τον Τύπο όσο και για τους πολίτες ανά τον κόσμο – ενδεχομένως και για τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο – αυτό δεν ήταν ένα ταξίδι σαν όλα τα άλλα. Η πολιτική ασφαλώς και ήταν επί της ουσίας στο επίκεντρο, ωστόσο γι’ άλλη μιαν φορά η εικόνα ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση.

Η φωτογραφική “αφήγηση” είναι ίσως η πλέον πειστική. Για του λόγου το αληθές…

 

afiksi-obama-athina

afiksi-obama-athina-28

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε την Τρίτη στο «Ελ. Βενιζέλος».

obama%ce%ba%ce%b1%ce%bc

Σε μια ασυνήθιστη για το Πρωτόκολλο κίνηση, τον υποδέχτηκε πρώτος ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

komanto

skopeutes

Τον “υποδέχτηκαν” επίσης κομάντος, πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές.

Ακολούθησαν οι επίσημες συναντήσεις…

obama

…με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%82-900x425

…και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και επίσημο γεύμα το απόγευμα.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε τη στήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους.

Την Τετάρτη το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου ήταν αρκετά πιο “χαλαρό”.

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b75-900x425

Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο, επισκεπτόμενος τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82

Εντυπωσιασμένος φάνηκε από τα εκθέματα που φυλάσσονται στο μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή.

obama-niarxos-1-900x425

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκλεισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα με μια ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την Δημοκρατία. Θα τη θυμόμαστε μεταξύ άλλων και για το «Ζήτω η Ελλάς» που αναφώνησε στο τέλος της ομιλίας.

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%82

Αναχώρησε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για Βερολίνο από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.