ΝΔ: Πολιτική στέγη στους ανεξάρτητους που ψήφισαν Δήμα

Ποιοί έρχονται και ποιοι δεν θα μετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος – Αποχωρεί ο Παυλόπουλος

του Άρη Ραβανού

Πολιτική στέγη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δίνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι μετεγγραφές σε πρώτη φάση αφορούν τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 2012 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την Μίκα Ιατρίδη, την οποία συνάντησε ο Πρωθυπουργός και ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφια στα Δωδεκάνησα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Γιώργος Νταβρής που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ στην Αχαϊα, θα είναι τελικά υποψήφιος με τη ΝΔ στην Άρτα, απ’ όπου κατάγεται.
Θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ εξασφάλισε και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος θα είναι στη λίστα του κόμματος στην Ημαθία, όπου είχε εκλεγεί το 2012 με τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Γιοβανόπουλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και επισημοποιήθηκε η συμπόρευσή του με τη ΝΔ.«Ανταποκρίθηκα στην ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων που απαιτείται προς έναν δίκαιο και φιλελεύθερο κόσμο. Η συνεργασία μου με τη ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είναι μια πράξη ευθύνης και σύνεσης» είπε ο κ. Γιοβανόπουλος.

Ακόμη, καθήκοντα εκπροσώπου τύπου του κόμματος της ΝΔ αναλαμβάνει για την προεκλογική περίοδο, η ευρωβουλευτής και επί σειρά ετών δημοσιογράφος, Μαρία Σπυράκη.Στις τάξεις της ΝΔ επιστρέφει και ο Γιώργος Κασαπίδης που είχε διαγραφεί από το κόμμα λόγω της καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου με το οποίο εγκρίθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, το Νοέμβριο του 2012. Τότε ο κ. Κασαπίδης, ένα πρόσωπο που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ από τον κ.Σαμαρά το 2009, έχαιρε εκτίμησης από τον Πρωθυπουργό, δήλωσε παρών. Κατά καιρούς είχαν γίνει πολλές προσπάθειες προσέγγισης, αλλά δεν ευοδώθηκαν. Τελικά μετά την αλλαγή στάσης του στην προεδρική εκλογή και τη θετική ψήφο που έδωσε στον κ.Δήμα «ξεκλείδωσε» την πόρτα της επιστροφής του στη ΝΔ με την οποία θα είναι υποψήφιος στην Κοζάνη, όπου και εκλέγεται από το 2004.

Αυτοί που απέχουν

Την ίδια στιγμή άλλα στελέχη της ΝΔ αποφασίζουν να μη δώσουν τη μάχη στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Π.χ. ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν θα επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο κ. Αντώναρος σε σχετική ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον ενημέρωσε ότι «παρά τις σχετικές κρούσεις που μου έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, δεν επιθυμώ αυτή τη φορά να είμαι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών». Επίσης υποστηρίζει ότι η απόφασή του αυτή δεν σημαίνει αποχώρηση από την ενεργό πολιτική, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να είναι σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στο κείμενό του όμως ο κ. Αντώναρος έχει τρία σημεία που χρήζουν επισήμανσεις: α) η αναφορά του στην μεγάλη κεντροδεξιά που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με κεντρικούς στόχους την εμπέδωση της δημοκρατίας και την οικονομική ανάπτυξη καθώς και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας από το 1974 παραμένει αδιατάρακτη, β) οι ιδέες και οι αξίες στις οποίες πιστεύω και για τις οποίες αγωνίζομαι συνεχώς παραμένουν διαχρονικά αδιαπραγμάτευτες και γ) πρέπει να αποφεύγουμε εμπρηστικές υπερβολές που δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο.

Αποχωρεί ο Παυλόπουλος

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην κεντροδεξιά και η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλουνα μην είναι ξανά υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α΄ Αθηνών.

Ο πρώην υπουργός μετά από 18 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Βουλή (εκλέγεται συνεχώς από το 1996), επέλεξε να παραμείνει στο Πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, όταν τον ρωτάνε για τους λόγους που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, επικαλείται μια παλαιά ρήση της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, λέγοντας: «δεν αρέσουμε».

Και τονίζει ότι την απόφαση την είχε λάβει αμέσως μετά τις εκλογές του Μαϊου του 2012 και είχε ενημερώσει σχετικώς διάφορους πολιτικούς του φίλους

Νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

Η ΝΔ «κλειδώνει» σιγά-σιγά τα ψηφοδέλτια, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να κάνει πράξη τη διεύρυνση και μέσα από τις «γαλάζιες» εκλογικές λίστες.

Πάντως, πολλά νέα πρόσωπα τοποθετούνται στο ψηφοδέλτιο, όπως, π.χ. στη Βοιωτία, όπου υποψήφια θα είναι η 30χρονη δικηγόρος στη Θήβα (καταγωγή από το Σχηματάρι), Ιωάννα Λιάπη, ανιψιά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ