Συμφωνία ως το τέλος του χρόνου με υψηλά πλεονάσματα αλλά χωρίς πρόσθετα μέτρα

Τα ξημερώματα επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας από την Κούβα, πριν αναχωρήσει για το Άμπου Ντάμπι, με το βλέμμα του στραμμένο στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Από το Μαξίμου επισημαίνουν, πως η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ κανένας δεν ασχολείται με εκλογικά ή εναλλακτικά σενάρια.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε θέματα αρχών, ενώ σύμφωνα με το Δημήτρη Τζανακόπουλο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αισιοδοξούν για την επίτευξης πολιτική συμφωνίας έως το Eurogroup της Δευτέρας. Αν δεν βγει λευκός καπνός και τότε, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής 10 μέρες αργότερα, ενώ αναμένεται να γίνει κι άλλο ένα Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς μένουν ακόμα ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια. Στόχος της κυβέρνησης και των θεσμών είναι να υπάρχει οριστική συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση ίσως δεχτεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2019, καθώς από την ελληνική πλευρά θεωρούν πως αυτά θα μπορέσουν να αλλάξουν (προς τα κάτω προφανώς) όταν αρχίσει η κουβέντα για το χρέος. Αυτό σημαίνει πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς δε θα κλείσει με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να πάρει απτά μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

“ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ” ΤΟ ΔΝΤ

Τέλος, από το Μαξίμου διαψεύδουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ψηφίσουν επιπλέον μέτρα για το 2019 και το 2020, κάτι για το οποίο πιέζει το ΔΝΤ. Χτες ο Φρανσουά Κερέ δήλωσε, πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα συνεπάγεται με νέο μνημόνιο, κάτι το οποίο δεν θέλουν καν να σκέφτονται στην κυβέρνηση. Μέχρι πρόσφατα το ΔΝΤ ήταν ο μοναδικός θεσμός που επιθυμούσε την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως, οι πρόσφατες ευρωπαϊκές φωνές, που μιλούν για ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με την ρητορική Σόιμπλε, έχουν κάνει πολλούς στο Μαξίμου να μην επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.