Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε είχε αποφασίσει από τον Ιούνιο του 2014 να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά

Στην αποκάλυψη πως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποφασίσει να ρίξει την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2014 προχώρησε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης».

Μιλώντας κατά την χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον κ. Σόιμπλε, ο τελευταίος του αποκάλυψε πως είχε αποφασίσει από τον Ιούνιο του 2014 να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά. «Το 3ο μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013-14. Ο κ. Σόιμπλε από τον Ιούνιο του ’14 αποφάσισε ότι ο Σαμαράς δεν του κάνει πλέον. Τον ρώτησα “Βόλφγκανγκ πες μου πότε αποφασίσατε να ρίξετε τον Σαμαρά;”. Και μου λέει τον Ιούνιο του ’14», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και επιτέθηκε προς τον κ. Σόιμπλε τονίζοντας ότι “«ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Είδε την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους ευρωπαίους ηγέτες».

Από τη χθεσινή παρουσίαση δεν έλειψαν και οι κατηγορίες του κ. Βαρουφάκη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν είχα καμία όρεξη να γίνω υπουργός οικονομικών, αλλά είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή. Να έχει ελπίδες ο λαός ! Αυτό ήθελα. Είχα τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε».

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι «το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο. Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες. Δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας. Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού». Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει σήμερα από το ευρώ και κατέληξε λέγοντας ότι «μπήκαμε αλλά δεν θα πάμε στην θέση που ήμασταν πριν μπούμε».