O Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει: Ο ESM φρενάρει τα μέτρα για το χρέος - Αιτία τα "δώρα" Τσίπρα

Επιβεβαιώνονται και επίσημα τα σενάρια ότι μπαίνει “φρένο” στα μέτρα για το ελληνικό χρέος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε στο Twitter ότι οι θεσμοί συμπέραναν πως «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup βρίσκει πως κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει, λέγοντας πως «αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς έως τον Ιανουάριο».

Αναλυτικά οι αναφορές που έκανε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ:

– Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τα συμφωνηθέντα.

– Κάποια κράτη μέλη μοιράζονται την άποψη αυτή, συνεπώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

– Αναμένουμε μια πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο.

Τι προηγήθηκε

Ο ESM βάζει “πάγο” στο έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 850 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα την Τετάρτη το πρακτορείο Bloomberg ο εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω αποστολής e-mail παγώνει τις κινήσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ως… «απάντηση» στο πακέτο παροχών των 617 εκατ. ευρύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με το Bloomberg όταν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των Θεσμών θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει. Νωρίτερα το θέμα είχε αναδείξει στην προσκήνιο το Βερολίνο το οποίο μέσω του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει από τους Θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος.

Ταυτόχρονα το Βερολίνο ζητά γρήγορη απάντηση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος σημειώνοντας ότι «περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν» και προσθέτει ότι «προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν το μεσημέρι επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.