"Εθνικό μέτωπο" κόντρα στους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση- Το μεσημέρι η ονομαστική ψηφοφορία (live)

“Εθνικό μέτωπο” κόντρα στους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Σήμερα το μεσημέρι στη μία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που αφορούν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, όπως έκαναν γνωστό η γραμματέας και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Η τροπολογία για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον συντονισμό των προνοιακών δράσεων, ενώ η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τα αδήλωτα εισοδήματα και τον Πτωχευτικό Κώδικα, το οποίο θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

«Παρών» αναμένεται να ψηφίσει η ΝΔ στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του ΕΛΚ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος.

Ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας.

Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας».

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ

Χθες, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στη σκληρή της κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική πολιτική. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια και στη συνέχεια μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει καμιά συνεννόηση με τους δανειστές τινάζοντας στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.

Από την πλευρά του το Μαξίμου, καλεί τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού διερωτά τη ΝΔ αν «θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ ζητά να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφάπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα» και προσθέτει ότι «δυστυχώς οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του”.

Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, πλέον και αυτός επανακαθορίζει την στάση του.

«Ναι» από ΚΚΕ – Χρυσή Αυγή

«Βεβαίως εμείς θα την ψηφίσουμε την ρύθμιση γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι από αυτή την ενίσχυση», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, λέγοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Θετικός ήταν και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.