Η "13η σύνταξη" στην ατζέντα Τσίπρα-Μέρκελ- Στους Θεσμούς παραπέμπει η καγκελάριος

Χαμηλές προσδοκίες συνοδεύουν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο Βερολίνο, μία ημέρα μετά τις επισημάνσεις των θεσμών για τους κινδύνους που θέτουν οι κυβερνητικές παροχές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στην Γερμανίδα καγκελάριο το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την χορήγηση “εφάπαξ” ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκατ. ευρώ αλλά και την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

«Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην Καγκελαρία όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές και θέτουν ως βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση. Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα τοποθετήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Γερμανίδα καγκελάριο και ένα ακόμη επιχείρημα που θα στηρίζεται στο γεγονός ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε σε χθεσινές της δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι θα συζητήσει στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα του έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους ωστόσο όμως ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει «να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο».

«Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, έκανε λόγο για παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και αναφέρθηκε στις σφοδρές επιφυλάξεις που διατύπωσε το Βερολίνο για τις εξαγγελίες του. «Δεν είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «τυπικά αυτή τη φορά προκαλεί θέμα, διότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι θέμα της πρώτης αξιολόγησης και όχι της δεύτερης. Δεν είναι μια σοβαρή και σωστή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ είμαι ήρεμος. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα».

Λακωνική αλλά σαφής ήταν η χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ στο μπρίφινγκ και στο ερώτημα, αν το πάγωμα στην εφαρμογή της απόφασης για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους θα «παγώσει» και το κλίμα της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα προέβλεψε ότι «δεν βλέπω πως θα επιβαρυνθεί, υπάρχουν γερμανικές θέσεις, είναι γνωστές, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στο ΔΝΤ, οι θέσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει».

Εκτός από τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα θα διαμορφωθεί ως εξής (οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης):

-12:30-12:45 Κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
-12:45-13:45 Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
-15:00-16.00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
-16:45-17.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων.