Αλ. Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η επιμονή ΔΝΤ για νέα μέτρα

Σε καμία διακινδύνευση του προγράμματος και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θέτουν τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για αντιδημοκρατική επιμονή του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά το αίτημα λήψης μέτρων, για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες επεσήμανε ότι «αναμένουμε η έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα» και πρόσθεσε ότι τα μέτρα για τους συνταξιούχους και τα νησιά δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

«Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το ΔΝΤ «να κατανοήσει ότι η επιμονή του για νέα μέτρα λιτότητας μετά το τέλος του προγράμματος είναι αντιδημοκρατική» και πρόσθεσε ότι κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποφασίσει για προληπτικά μέτρα μετά από 3-4 χρόνια. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αν όμως το ΔΝΤ είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους των πλεονασμάτων, τότε ας βοηθήσει να μειωθούν αυτοί οι στόχοι για τα πλεονάσματα» και επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Κάλεσε επίσης το Ταμείο να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στις σφοδρές επιφυλάξεις που διατύπωσε το Βερολίνο για τις εξαγγελίες των παροχών του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «δεν είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς».

Σχολιάζοντας το «πάγωμα» των μέτρων ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «και τυπικά αυτή τη φορά προκαλεί θέμα, διότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι θέμα της πρώτης αξιολόγησης και όχι της δεύτερης. Δεν είναι μια σοβαρή και σωστή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ είμαι ήρεμος. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης και ζήτησε από όλες τις πλευρές να εργαστούν για να διατηρηθεί η σταθερότητα. Επεσήμανε ότι είναι «απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να φέρουν ξανά αυτό το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει υποφέρει από προγράμματα λιτότητας, που οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί ότι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και εκτίμησε ότι «σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, και εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων, δεν χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί».

«Κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας»

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις στους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και υπογράμμισε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση του Συμβουλίου η Ε.Ε. να είναι ενεργό μέλος της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης. «Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοικτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα υποστήριξε ότι «η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, έχουμε δυστυχώς μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλουν λύση και να τη θέλουν ειλικρινά» και πρόσθεσε ότι «καταθέσαμε με σαφήνεια την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του ‘60 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».

Προφυγικό-Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής» και ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Καταλήγοντας σημείωσε ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα και υπογράμμισε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό.