Τι θα συζητήσουν Τσίπρας - Μέρκελ- Κυβερνητική επίθεση σε Σόιμπλε, ΔΝΤ και ΝΔ

Όλα τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος σήμερα στο Βερολίνο, στη συνάντηση που θα έχει ο Άλεξης Τσίπρας με την Αγκέλα Μέρκελ. Με βάση τα όσα πει η Γερμανίδα καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, ίσως σήμερα πρωθυπουργός δει αν τα “εμπόδια” που μας βάζει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε μπορούν να ξεπεραστούν μέσα στον Ιανουάριο.

Θεωρείται δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα διαμαρτυρηθεί στην καγκελάριο για την ένσταση της Γερμανίας στο εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους και στην αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, που οδήγησε στο πάγωμα των μέτρων για το χρέος. Άλλωστε, χτες ο Πιερ Μοσκοβισί είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως “μόνο μία χώρα θέτει θέμα για αυτά τα μέτρα”, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Γερμανία.

Αυτό που περιμένουν άπαντες είναι η έκθεση των θεσμών για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Από την ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξοι πως οι θεσμοί θα αναφέρουν πως αυτά, δεν βάζουν σε κίνδυνο την αξιολόγηση και δεν είναι εκτός συμφωνίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΡΦΙΑ ΣΕ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΔΝΤ

Πάντως, το ενδιαφέρον ενόψει της και της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο, είναι πως ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Βόλφανγκ Σόιμπλε. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “δεν είναι η πρώτη φορά που το γερμανικό υπουργείο οικονομικών βάζει εμπόδια στην Ελλάδα” και πως “είναι απαράδεκτο ορισμένοι να παίζουν διαπραγματευτικά παιχνίδια εις βάρος των Ελλήνων”.

Από το Μαξίμου διαμυνήουν πως στη σημερινή συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ θα συζητηθούν όλα τα αγκάθια της αξιολόγησης. Ίσως το πιο ενδιαφέρον θέμα συζήτησης (και το πιο κρίσιμο) θα αφορά το ΔΝΤ, και αν τελικά αυτό παραμείνει στο πρόγραμμα. Και χθες πάντως, η ελληνική επίθεση στο Ταμείο συνεχίστηκε με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως “το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι Ελλάδα είναι πυρηνικό στοιχείο της ΕΕ, άρα επιβάλλεται να καθιερωθούν και εδώ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας”, ενώ χαρακτήρισε “αντιδημοκρατική” τη στάση του Ταμείου να ζητάει μέτρα λιτότητας για μετά το 2019. Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε για το ΔΝΤ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στο ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο. Ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας είπε πως “το ΔΝΤ παριστάνει το λιοντάρι που ήθελε να αγωνιστεί για την Ελλάδα, όμως αποδείχτηκε γατάκι”!

Συζήτηση θα γίνει και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία η στάση του πρωθυπουργού είναι δεδομένη. Αυτό που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση είναι να πέσει ο στόχος στο 2,5% ώστε να ελαφρυνθούν φορολογικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ

Η επίθεση στη ΝΔ από την κυβέρνηση, για την χθεσινή της στάση στη Βουλή, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για “πολιτικό σφάλμα ολκής από την αντιπολίτευση”. Για την τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο όποιος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία και να την ξανακαταθέσει μόλις δώσουν το OK οι δανειστές, από το ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για “πιστοποιητικό υποτακτικότητας” και για “ταύτιση της ΝΔ με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών”.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο 5ο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το οποίο αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του κόμματος, θα απευθύνει χαιρετισμό αύριο το πρωι. Τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει δωδεκαμελής αποστολή.

Χτες ο Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε και στο συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Εκεί ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη πως δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τις χώρες που έχουν προοδευτική κυβέρνηση. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κατανέμει όπως θέλει, σε κοινωνικές δράσεις το πλεόνασμα, ενώ υποστήριξε την καθιέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο συνέδριο των σοσιαλιστών ήταν παρούσα και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.