Κύκλοι ΥΠΟΙΚ για Spiegel: Ο Υπουργός δεν απολογήθηκε στους Γερμανούς

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απολογήθηκε σε Γερμανούς βουλευτές για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Το άρθρο επισημαίνει ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους δανειστές.

Σύμφωνα με πηγές αυτές, ο κ. Τσακαλώτος δεν παραδέχθηκε κανένα “επικοινωνιακό λάθος”, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία.

Έτσι:

– Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα αυξανόταν αυτόματα ο ΦΠΑ.

– Αντίστοιχα απαραίτητη ήταν και η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει. Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία.