"Σκωτσέζικο ντους" από Μέρκελ: Χωρίς το ΔΝΤ, ξεχάστε το ελληνικό πρόγραμμα

Ζήτημα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση του ελληνικού προγράμματος».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τη Γερμανίδα Καγκελάριο «τι θα κάνετε όταν φύγει το ΔΝΤ;», ζητώντας παράλληλα να προωθήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ποσοτική χαλάρωση.

«Να πάτε στους Θεσμούς, διότι εγώ δεν θα υποκαταστήσω τους Υπουργούς Οικονομικών», φέρεται να απάντησε η Μέρκελ, η οποία εξέφρασε παράπονα για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού που έγιναν χωρίς η Κυβέρνηση να ενημερώσει πρώτα τους θεσμούς,  καθώς αυτή η κίνηση «διαταράσσει το αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης».

Παράλληλα, η Γερμανίδα ηγέτης φέρεται να δήλωσε επίσης ενοχλημένη εξαιτίας της στοχοποίησης του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όποιος επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα”.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε για τις παροχές που εξήγγειλε και απάντησε στις παρατηρήσεις της Μέρκελ λέγοντας ότι «δίνουμε επειδή έχουμε υπερ-έσοδα».

Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, οι δύο πολιτικοί συνομίλησαν επίσης για το προσφυγικό, την Τουρκία και το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στο προσφυγικό ζήτημα, είπε πως είναι κρίσιμη η διατήρηση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας. Ταυτόχρονα δε, επιβάλλεται και άλλα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την Καγκελάριο αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών ελληνο-τουρκικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να πάρει ενεργό ρόλο η ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη.