Φουλ επίθεση από την Κρήτη - Πολλά τα μηνύματα προς τους δανειστές από τον Αλέξη Τσίπρα

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με το ξεπάγωμα των μέτρων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Από το χτεσινό EuroWorking Group ζητήθηκε ρητή δέσμευση από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών, ότι οι παροχές του 2016 δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Πηγές από το υπουργείο αποκαλύπτουν πως χτες συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεπαγώσουν άμεσα τα μέτρα.

“Έχουμε δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις” έλεγαν χθες από την κυβέρνηση, ενώ για αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη: “Δεν μας κάνει κανένας χάρη, είναι δικαίωμα της Ελλάδος να διανέμει το υπερπλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτά τα χρήματα προήλθαν από τον μόχθο του ελληνικού λαού” ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη στήριξη που έχει η χώρα μας από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ το καρφί για τον Σόιμπλε (τον οποίο δεν κατονόμασε) ήταν κάτι παραπάνω από αιχμηρό: “Δεν γίνεται η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός να κάνουν ότι θέλουν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας” είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, με τις ενστάσεις του Σόιμπλε που οδήγησαν στο πάγωμα των μέτρων για το χρέος, με την ασυνεννοησία που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, με τη στήριξη Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ που πέρασε στα ψιλά, η δήλωση του πρωθυπουργού πως “όσο η οικονομία πάει καλά, τόσο θα αναδιανέμονται τα έσοδα” έχει τουλάχιστον πολιτικό ενδιαφέρον. Φανερώνει το ρήγμα που έχει αναδειχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, ενώ είναι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως η Ελλάδα δεν είναι αποικία των δανειστών.

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη, όπως ήταν λογικό, φούντωσε για ακόμα μια φορά τα εκλογικά σενάρια. Από το Μαξίμου, και σήμερα, διαψεύδουν την εκλογολογία και υποστηρίζουν πως απλώς υλοποιείται ενα προγραμματισμένο σχέδιο επισκέψεων σε όλη τη χώρα, που θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου είναι να ταυτίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το ΔΝΤ και με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. “Όταν φτερνίζονται οι δανειστές ο κύριος Μητσοτάκης παθαίνει κρυολόγημα” δήλωσε ο πρωθυπουργός

ενώ τόνισε πως ο αρχηγός της ΝΔ διαφώνησε στο εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή η επίθεση στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς έγινε από τον τόπο καταγωγής του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές που τον συνοδεύουν, θα πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής, διότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την αναστολή της αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου.