Αλ.Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι στο κατώφλι της ανάπτυξης

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί εξέφρασε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία Υπερταμείου Συνεπενδύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το 2017 η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει αυτόνομη πορεία εξόδου στις αγορές, ενώ, παράλληλα, διατύπωσε τη βαθιά του πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός θεσμός που να επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο πολυετές τούνελ που είχε μπει. Η οικονομία σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι ανάκαμψης και η αλλαγή πορείας είναι ιστορικών διαστάσεων, αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικονομία βρέθηκε πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού, επισήμανε ο Πρωθυπουργός και επικαλέστηκε έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές για το 2015.

“Mία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και σχεδόν όλες τις χώρες του Eurogroup, στο οποίο είναι δύσκολο να υπάρξει πάντα ομοφωνία” σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το νέο Ταμείο θα συγκεντρώσει πόρους 260 εκατ. ευρώ με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία άνω του ενός δισ.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων θα συμβάλει στην επιτυχημένη ενεργοποίηση επενδύσεων και τόνισε ότι ο αντίκτυπος του Ταμείου αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των παθογενειών της οικονομίας και ειδικά της μετανάστευσης νέων ανθρώπων και κυρίως νέων επιστημόνων.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι μια επενδυτική πλατφόρμα που θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και παρατήρησε ότι η χώρα μετά από επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης που κόστισε τη συρρίκνωση του 1/4 του ΑΕΠ, σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι της θεμελιακής ανάπτυξης.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο της αναγνώρισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στους δείκτες της οικονομίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων.