Τσίπρας: Πραγματικότητα η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 και το 2017

Μήνυμα ότι η «έστω οριακή» επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 και η συνέχιση της ανάπτυξης το 2017 δεν είναι κενό γράμμα αλλά πραγματικότητα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ενώ εξήγγειλε την έναρξη, εντός του 2017, διαλόγου με στόχο τον σχεδιασμό της ανασυγκρότησης κάθε περιφέρειας της χώρας ξεχωριστά.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος Μορέας είναι ο πρώτος μεγάλος αυτοκινητόδρομος που παραδίδεται στο σύνολό του, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο, καθώς «όταν αναλάβαμε ήταν για δύο χρόνια σταματημένα τα έργα, θα χάναμε τα κονδύλια και θα πληρώναμε πρόστιμο». Παράλληλα τόνισε ότι «καταφέραμε με τη διυπουργική επιτροπή που συστήσαμε να εντάξουμε τον Μορέα στα ΕΣΠΑ».

«Είναι ένα μήνυμα πως η οριακή έστω επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 και η συνέχιση στην ανάπτυξη το 2017 δεν είναι ένα κενό γράμμα, αλλά μία πραγματικότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, βρισκόμαστε στο κατώφλι της ανάπτυξης και αυτό θα γίνει μέσω της αξιοποίησης των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι με τον Μορέα αλλάζει η μορφή της πόλης, η οποία αποκτά μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση και καθίσταται μέσω του αυτοκινητοδρόμου κέντρο της νότιας Πελοποννήσου. Ο κ. Νίκας ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι ο δήμος Καλαμάτας είναι πλεονασματικός.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το 1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι φέτος καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για την ειδική αγωγή και πρόσθεσε ότι έγιναν 9.500 διορισμοί εκπαιδευτικού προσωπικού, δημιουργήθηκαν 578 τμήματα πανελλαδικά, εκ των οποίων στην Πελοπόννησο 27 πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 16 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδρύθηκαν έξι νέες σχολικές μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία χαρακτήρισε την προτεραιότητα βαθιά πολιτική επιλογή και όχι επικοινωνιακή και τόνισε ότι αφορά σχετικά λίγους, αλλά είναι ζήτημα ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες.

Το βασικό ζήτημα που απασχολεί το 1ο Ειδικό Σχολείο είναι η ανεπαρκής και ακατάλληλη κτηριακή υποδομή για τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό, ενώ, όπως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, υπάρχει ήδη οικόπεδο ιδιόκτητο για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου ειδικών προδιαγραφών. Όπως σημείωσαν στη σύσκεψη οι υπουργοί Απόστολος Χαρίτσης και Χρ. Σπίρτζης, υπάρχει ειδικό ταμείο υποδομών για αξιοποίηση πόρων της ΕΕ και ιδιωτικών πόρων (ΣΔΙΤ) με προτεραιότητα στη σχολική στέγη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, αναφέρθηκε στις 9.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης παρατ’ηρησε ότι οι δομές στην Πελοπόννησο, σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είναι πιο πλήρεις από ποτέ.

Μαθητές του σχολείου προσέφεραν δώρα στον Πρωθυπουργό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει: «Αυτά τα δώρα είναι τα πιο ωραία και τα πιο ελπιδοφόρα, η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας σε δύσκολες συνθήκες είναι να βλέπουμε αυτή τη ζεστασιά και αυτό το χαμόγελο. Σε αυτή τη ζωή όποιος δίνει παίρνει».

Πηγή: ΑΜΠΕ