Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών

Γίνεται πράξη η δέσμευση της Βουλής για περισσότερη διαφάνεια με την έγκαιρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Τασία Χριστοδουλοπούλου με αφορμή τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του 2013 (604 δηλώσεις) και του 2014 (807 δηλώσεις).

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ν. Βούτση αν η δημοσιοποίηση σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «αυτή η μεγάλη προσπάθεια, δεν έχει καμία σχέση με το έργο της κυβέρνησης, ούτε με στρατηγικής επικοινωνιακής επικάλυψης. Η Βουλή λειτουργεί, είναι εργάσιμες ημέρες. Ας μην κάνουμε ερμηνεία προθέσεων. Αυτή είναι μια διαδικασία απόλυτης διαφάνειας. Προσπαθήσαμε να είμαστε εντάξει. Πρέπει να επισημάνω ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε τόσο έγκαιρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων».

Σημειώνεται ότι είναι η τελευταία φορά που θα έχουμε γραπτές δηλώσεις πόθεν έσχες, καθώς πλέον θα κατατίθενται ηλεκτρονικά.

«Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και έτσι μέσα στο 2016 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες για το 2012, για το 2013 και το 2014», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 είχαν δημοσιοποιηθεί οι δηλώσεις του 2008, το 2011 οι δηλώσεις του 2009, το 2012 οι δηλώσεις του 2010, το 2013 οι δηλώσεις του 2011 και το 2016 οι δηλώσεις του 2012, του 2013 και του 2014.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις θα μείνουν αναρτημένες για έναν χρόνο και όχι για έναν μήνα, όπως γινόταν ως τώρα. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή δεν έχει εκκρεμότητες με τις δηλώσεις πόθεν έσχες, σχολίασε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες χαρακτήρισε «έκτρωμα» έκτρωμα την διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2016 και ουσιαστικά επέβαλε στα πολιτικά πρόσωπα και τα συγγενικά τους πρόσωπα να μην έχουν μερίδια σε εταιρείες. Ωστόσο, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης αν κρίνει ότι απαιτείται νομοθετική αλλαγή, την οποία και αυτός χαρακτήρισε ως «σκληρή».

Δείτε εδώ όλα τα πόθεν έσχες

http://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epitropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/Diloseis-Periousiakis-Katastasis2015