Κυπριακό: Συνάντηση Κοτζιά -Τσαβούσογλου πριν από την Γενεύη

Σήμερα πραγματοποιείται η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Νέα Υόρκη, όπου εστιάζουν τα βλέμματα. Πιθανότατα πρόκειται για την μόνη διμερή συνάντηση αξιωματούχων Ελλάδας – Τουρκίας πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης, καθώς όπως δήλωναν χθες κύκλοι του Μαξίμου, δεν είναι προς το παρόν εφικτή μία τετ α τετ συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της τελευταίας συνάντησης του Έλληνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, θα βρεθούν οι όροι για συμφωνία για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, θα συζητηθούν «διμερή θέματα» και «θέματα της Κύπρου». Μάλιστα, όπως σημείωσε «ο Νίκος κι εγώ συναντιόμαστε πολύ συχνά, επίσημα και ανεπίσημα», αναφερόμενος στις επισκέψεις του Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία και τις δικές του στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «ανυπομονεί» για τη σημερινή τους συνάντηση.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουντιέρες, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μίλησαν για το Κυπριακό, πως όλες οι πλευρές συνεργάζονται εποικοδομητικά, τόνισε όμως ότι «υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα για τα οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι τη Διάσκεψη της Γενεύης, στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς κι ένα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, ανέφερε ότι, «είναι πιο αισιόδοξος από ποτέ» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία για την Κύπρο και την χρειαζόμαστε. Όχι μόνο ως Τουρκία, Ελλάδα και οι δύο πλευρές της Κύπρου, αλλά ως περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς πρέπει να δώσουμε μία θετική εξέλιξη στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα» .

Μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ο Νίκος Κοτζιάς θα συνομιλήσει με τον Μάικλ Φλιν, τον επιλεγέντα νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο Trump Tower και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Συναντήσεις θα έχει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το ζήτημα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.

Στο κυπριακό έδαφος, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στην τριών ωρών συνεδρίαση επιδείχθηκε συναινετική στάση από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις και κρατήθηκε επικριτική στάση από τα μικρότερα κόμματα.

Κυρίως θέμα της εισήγησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η παρουσίαση των νομικών γνωματεύσεων, επεξεργασίας ξένων οίκων και ειδικών σε Αθήνα και Λευκωσία. Αναγνώστηκε επίσης και η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία υπογραμμίζεται η παρουσία στη Γενεύη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η διαδικασία της Διάσκεψης της Γενεύης αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και εβδομάδες, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Νίκο Κοτζιά ότι αυτή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία.