Τα γυρίζει ο Σαντορινιός μετά τα τουρκικά πυρά: Μιλούσα για 28 νησιά στο Κεντρικό Αιγαίο

Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους εκ μέρους της Τουρκίας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Σαντορινιός, προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με το σχέδιο αξιοποίησης των 28 νησιών του Αιγαίου.

Τα λεγόμενα του υφυπουργού προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας κι έτσι ο κ. Σαντορινιός εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε όταν μιλούσε περί εποικισμού και κατοίκησης. Σύμφωνα με όσα είπε το βράδυ της Παρασκευής, τα λεγόμενά του αφορούν σε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικά η δήλωση του Νεκτάριου Σαντορινιού:

«Διευκρινίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία ενημερώθηκα στο πλαίσιο ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες, για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του Υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».

Το έγγραφο με το σχέδιο κατοίκησης 28 βραχονησίδων στο Αιγαίο

«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων σε έγγραφό που διαβιβάστηκε στη Βουλή και δημοσιεύσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί αν υπάρχει σχεδιασμός για την κατοίκηση μικρών και βραχονησίδων. Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.».

Ο κ. Σαντορινιός ενημερώνει εξάλλου ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας-Κύπρου».

Τουρκική απειλή στον απόηχο της Γενεύης: Μην τολμήσετε να κατοικήσετε μικρά νησιά

Νωρίτερα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε προκλητικό μήνυμα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Η Άγκυρα επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά, επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των “γκρίζων ζωνών” και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».
toyrkia-anakoinosi

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως «ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στην ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε σε σχέδια εποίκησης και κατασκευής έργων της ελληνικής κυβέρνησης σε 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto καταστάσεις από την Ελλάδα επί διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών και ότι (αυτές οι καταστάσεις) δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ. Αναμένουμε από τη γείτονά μας την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική σε ένα τέτοιο θέμα λεπτής ευαισθησίας τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για την κοινή μας γνώμη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος του ελληνικού Τπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «για μας το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο. Δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση» και επισήμανε ότι το ελληνικό υπουργείο μπορεί να επανέλθει με επιπλέον ανακοίνωση.

Το έγγραφο του κ. Σαντορινιού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και το οποίο επικαλείται η Τουρκία ανέφερε πως «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε και νέα τουρκική παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου χθες στο Αιγαίο. Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη, δύο από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο βορειοανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.