Οπισθοχώρηση ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τα δάνεια σε κόμματα & ΜΜΕ

Δημοσιεύθηκε το προσχέδιο του πορίσματος για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο δεν προβλέπεται καμία προανακριτική επιτροπή ούτε ποινική ευθύνη σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Στο πόρισμα -το οποίο συνέταξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-  αναφέρονται τα ευρήματα για τα δάνεια σε δύο κεντρικά κεφάλαια.

Στο ένα σκέλος υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, Παραπολιτικά, Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, Αυγή, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ και Κήρυκας, MadTv, Raelmedia, Αττικές Εκδόσεις, Ιδεοδρόμιο, ΕΒΕ, Ναυτεμπορική και Kontramedia.

Στο άλλο. παρουσιάζονται τα ευρήματα για τις δανειακές συμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις των βουλευτών από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ζητά να συμπεριληφθούν στο πόρισμα αναφορές στη δανειοδότηση της Αυγής, κάτι που ενδεχομένως να μην γίνει δεκτό από την πλειοψηφία.

Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα εδώ.pdf

Τι αναφερόταν για τον Γιάννη Στουρνάρα

Σύμφωνα με το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Στουρνάρας ως Υπουργός Οικονομικών είχε κάνει μια ρύθμιση από την οποία υπήρχε ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων. Με την ρύθμιση εκείνη, είχαν διαγραφεί πρόστιμα 1,2 δισ,ευρώ σε εταιρείες πετρελαιοειδών για τριγωνικές συναλλαγές και –σύμφωνα πάντα με τους βουλευτές- αποτέλεσε την αιτία για να στηρίξει ο τηλεοπτικός σταθμός Star την τότε συγκυκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν: «Με τα χρήματα από τον ιδρώτα και το «αίμα» του Έλληνα εργαζόμενου / καταθέτη, κάποιοι τραπεζίτες, υπουργοί και καναλάρχες στήνανε τριγωνικές business συναλλαγών των τραπεζών με το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ παίζοντας εν αγαστή συνεργασία μπιλιάρδο διαπλοκής στην πλάτη του Ελληνικού Λαού».

Πρόεδρος Επιτροπής: Δεν τεκμηριώθηκαν οι κατηγορίες για Στουρνάρα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ωστόσο ότι το κείμενο που διέρρευσε ήταν ένα από τα σχέδια και μάλιστα «παλαιό». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο στο τελικό πόρισμα, δεν θα περιλαμβάνεται το κείμενο για τον Γ. Στουρνάρα διότι δεν ήταν δυνατόν να τεκμηριωθούν οι σχετικές υπόνοιες και κατηγορίες.

Αντίστοιχα και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, επιβεβαίωσε ότι στο πόρισμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στον νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος: «Δεν υπάρχει κανένα αίτημα της πλειοψηφίας για προανακριτική ούτε καμία ένδειξη για ποινική ευθύνη σε πολιτικό πρόσωπο». Όπως υποστήριξε, αυτό που διέρρευσε ήταν πιθανόν η άποψη ενός μέλους της Επιτροπής που συνέταξε το δικό του κομμάτι.

Αλαλούμ για τη διαρροή – Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Καμμένο

Η διαρροή του πορίσματος δυναμίτισε το κλίμα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, καθώς φήμες υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση του κ. Καμμένου ήταν έντονη, στέλνοντας επιστολή στην οποία αρνείται κάθε ευθύνη για τη διαρροή, κατηγορώντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι την διοχέτευσαν σε ΜΜΕ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει υπογραφή μου σε κείμενο που θα μιλά για ποινικές ευθύνες Στουρνάρα, αφού κάτι τέτοιο δεν στοιχειοθετείται».

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ο Σπύρος Λάππας επικοινώνησε μαζί του και τελικά δεν αποδίδεται καμία ευθύνη στον βουλευτή των ΑΝΕΛ για την διαρροή του αρχικού σχεδίου.

Δήλωση Μπαλωμενάκη

Σε επίσημη δήλωσή του ο Πρόεδρος της εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ Αντώνης Μπαλωμενάκης, τόνισε χαρακτηριστικά:

Το προσχέδιο πορίσματος, το οποίο η πλειοψηφία παρέδωσε σήμερα στους Εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων αποτελεί ένα κείμενο που προσπαθεί να αποτυπώσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο μία πληθώρα από παραβιάσεις και αδικήματα σε σχέση με το αντικείμενο της εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.

Αυτό που έγινε κατανοητό σε όλους τους πολίτες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής Επιτροπής είναι ότι

1. Σε αρκετές περιπτώσεις δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ, ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης:

Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των Τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες.

Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.

Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες Τράπεζες.

2. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που έλαβε συστηματικό χαρακτήρα ήταν να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα:

-Πρώτον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της κρίσης. Στο πόρισμα εντοπίζονται σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας του δανεισμού εκ μέρους των κομμάτων αυτών με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο πριν την κρίση και ενώ -και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο- ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους.

-Δεύτερον, τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, που επωφελούνταν σκανδαλωδώς με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις, τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο «μπάμπουσκα») ή δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται.

Όσον αφορά το πόρισμα, πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σύνθετο κείμενο που ασφαλώς δεν επιδέχεται ούτε απλουστεύσεων ούτε πρόχειρης ανάγνωσης. Χρειάζεται εκ μέρους όλων ψύχραιμη ανάγνωσή του, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.