"Δίχτυα" στη Φώφη ρίχνει ο Αλέξης - Δέλεαρ η απλή αναλογική

Την απλή αναλογική επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να δελεάσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για μια ενδεχόμενη συνεργασία, μετά και την προσχώρηση σ’ αυτήν του ΚΙΔΗΣΟ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Για τον εκλογικό νόμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι “οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική”, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συζητήσει μια πρόταση απλής αναλογικής, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ την καταθέσει.

Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και τόνισε πως αυτές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2019. «Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο που δουλεύουμε είναι το συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Κάθε υπουργός ή στέλεχος μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά εμείς εργαζόμαστε με ορίζοντα το 2019» σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την υιοθέτηση πολιτικής στρατηγικής για πρόωρες εκλογές, αλλά δεν αποκλείει να επαναφέρει στη Βουλή τον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι με βελτιώσεις και προσθήκες, προκειμένου να δελεάσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Άλλωστε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, προωθώντας το σπάσιμο μεγάλων περιφερειών, όπως της Β’ Αθήνας, την κατάργηση του “σταυρού” για την εκλογή των ευρωβουλευτών και τον περιορισμό του ποσοστού ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή στο 2%.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «εάν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων, που δεν την υποστήριξαν (την απλή αναλογική) έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε». Το σχετικό μήνυμα φαίνεται ότι παρέπεμπε στη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το περασμένο καλοκαίρι, όπου παρά τις εσωτερικές διαφωνίες τελικά καταψήφισε την κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική, ώστε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το Μαξίμου αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαναν προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς «δεν κάνουμε θεσμικά παιχνίδια», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, έσπευσε να αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες τό όλο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει σημερινή σύσκεψη στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος (σ.σ. της απλής αναλογικής), ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς ψηφίστηκε από 179 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Εάν και εφόσον βέβαια επανακατατεθεί και λάβει 200 ψήφους, τότε και μόνο τότε θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.