Δ. Τζανακόπουλος: Επέκταση του κόφτη για ένα χρόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία

Την επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για έναν και μόνο χρόνο, είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε όλα τα άλλα ζητήματα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις κυρίως του ΔΝΤ, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα μετά το 2018.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτός ο μηχανισμός δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί, «αφού οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν», ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση διαβεβαίωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής.

Μάλιστα χαρακτήρισε πολιτικού χαρακτήρα το ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης και αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος και υπογράμμισε ότι «μόνο αν συμφωνηθεί το σύνολο του πακέτου θα έχουμε την ευκαιρία να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας για το σύνολο το θεμάτων. Αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα».

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται «σε επαφή για να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup. Στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός τριμήνου».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που διαρρέονται με την επέκταση του «κόφτη» ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «είμαστε διατεθειμένοι εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα, να συζητήσουμε ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις του Δ.Ν.Τ. Δεν θα υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί αυτός ο μηχανισμός» και κατέστησε σαφές ότι «η Κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει νέα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Την επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα χρόνο συζητά μόνο η Κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος» είπε.

Εξεταστική ΅Επιτροπή: Ενδείξεις ποινικών ευθυνών απο πολιτικά πρόσωπα για τα δάνεια

Αναφερόμενος στην Εξεταστική και στα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη και καταπολέμηση της διαπλοκής. Τα όσα αναδείχθηκαν από την εξεταστική απέδειξαν την ύπαρξη και τη δράση του τριγώνου της διαπλοκής» ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνοντας με νόημα ότι «υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα, εκδότες και τραπεζικά στελέχη. Ενδείξεις για ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αλλά αν προκύψουν από την έρευνα πρέπει αμέσως να διαβιβαστούν στη Βουλή. Το πόρισμα αυτό δεν είναι το τελος της μάχης. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να προκαλεί. Τόσο η ΝΔ όσο και ο Αρχηγός της είναι σε υπόγειες συναλλαγές».

Αγροτικές Κινητοποιήσεις: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο

Ανοιχτή σε διάλογο με τους αγρότες είναι η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις αγροτικές κινητόποιήσεις. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο όχι μόνο με τους αγρότες με όλους. Θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα και όχι μαξιμαλιστικά αιτήματα στα πλαίσια και των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουμε. Η Κυβέρνηση πέρυσι δεσμεύτηκε σε μια σειρά αιτημάτων που τα έκανε πράξη και έληξαν οι κινητοποιήσεις. Αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις το συζητάμε».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «η κρίση του Τύπου στη χώρα είναι διαρκής και βαθύτατη, είναι και κριση αξιών» και αποσαφήνισε ότι, ως συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού για την δημιουργία πλαισίου διάσωσης ΜΜΕ με χρέη, «δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργήσουμε έτσι ώστε να παρακαμφθεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο».

Σε ό,τι αφορά την αναταραχή που έχει προκύψει στους κόλπους της Δικαιοσύνης για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αν υπάρξει σχετική πρόταση δικαστικών ενώσεων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να το συζητήσει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης» και παραδέχθηκε ότι με το νέο σύστημα «κάποιες εισφορές θα αυξηθούν», ωστόσο υποστήριξε αυτό δεν αφορά την πλειοψηφία.