Politico: Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά

Νέες αμφιβολίες γεννιούνται όχι μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για τη δέσμευσή της να κάνει μεταρρυθμίσεις αναφέρει το περιοδικό Politico σε άρθρο του με τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά» με αφορμή τα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει ότι «πριν δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρικά μιλούσε για το τέλος της λιτότητας και των εξευτελισμών στην Ελλάδα αλλά και για το πόσο κενά μοιάζουν σήμερα τα λόγια του «που είναι πια βετεράνος στην πρωθυπουργία».

Ο αρθρογράφος του περιοδικού επισημαίνει ότι «δεδομένου ότι η Ελλάδα παραπαίει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup αναμένεται να κάνει σήμερα μια απογραφή του ελληνικού προγράμματος» και προσθέτει ότι από τις συνεντεύξεις που δίνουν σε ξένα ΜΜΕ καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, φοιτητές και άνεργοι στην Αθήνα, είναι σαφές ότι η απογοήτευση από τον Τσίπρα και τις κούφιες υποσχέσεις του είναι «συντριπτική».

%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1-grexit

Ειδική αναφορά γίνεται από το περιοδικό και στην συμπεριφορά αρκετών μελών της κυβέρνησης που δείχνουν να μη θέλουν να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις, με πρώτο όνομα να φιγουράρει αυτό του Χρήστου Σπίρτζη, ωστόσο σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ουσιαστικά η πολύ κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο μόνος κλάδος σύμφωνα με το περιοδικό Politico που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης είναι ο τουρισμός παρόλο που όπως λέει «και αυτός έχει περιορισμένο χώρο για επιπλέον ανάπτυξη, είτε λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος σε δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη είτε λόγω των φτωχών υποδομών στα επαρχιακά αεροδρόμια».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Αθήνας και ΔΝΤ o Jens Bastien,. ανεξαρτήτος οικονομικός αναλυτής και πρώην μέλος της Task Force δηλώνει στο Politico ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν αν τους συμφέρει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα… Αν το ΔΝΤ φύγει, τότε χάνετε τον πιο σημαντικό σύμμαχό σας για την ελάφρυνση του χρέους». Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές της Ε.Ε., ξεκαθαρίζουν ότι η έξοδος του ΔΝΤ θα ήταν μια επώδυνη εναλλακτική λύση, καθώς το τρέχον πακέτο διάσωσης θα έπρεπε να διακοπεί, να ξαναγραφεί και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο – μια επικίνδυνη στρατηγική καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές.