Τσίπρας: "Όχι" σε φωνές αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια

Ανησυχία για τις φωνές μισαλλοδοξίας, αλυτρωτισμού και εθνικισμού στα Βαλκάνια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι. «Φαινόμενα του παρελθόντος δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσις στο Βελιγράδι ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τους δύο λαούς τους συνδέουν σημαντικοί ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί και βασίζονται στις σχέσεις αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια να φέρουμε την ειρήνη σε μια πολύπαθη περιοχή.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη δύναμη από πλευράς επενδύσεων στη Σερβία και αναφέρθηκε στη σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης που θα φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά και θα ενισχύσει το εμπόριο, επισημαίνοντας την ανάγκη να κάνουμε περαιτέρω βήματα ώστε η συνεργασία μας να γίνει στρατηγική συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας, καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη».

tsipraw-beligradi

Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον Σέρβο ομόλογό του να ενταθεί ο διάλογος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι σε δύσκολο σταυροδρόμι. Προτεραιότητα πρέπει να είναι το συνολικό συμφέρον της Ευρώπης.

Μεγάλη οικονομική και πολιτική η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “η συνεργασία μας στον τομέα των μεταφορών μπορεί να ενταχθεί σε ένα πεδίο μεγάλης σημασίας για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Μας ανησυχεί η άνοδος εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, γιατί επηρεάζει τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν στην Ευρώπη, παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “έχουμε δει στο παρελθόν πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διακυβέρνηση κρίσιμων χωρών, απέναντι στον φόβο αυτών των δυνάμεων (εθνικιστικών και ρατσιστικών), να υιοθετούν τη πολιτική τους ατζέντα. Η υιοθέτηση της ατζέντας της ακροδεξιάς από δυνάμεις του κέντρου την καθιστούν κρίσιμη δύναμη για την διακυβέρνηση”.

tsipraw-bleigradi1

“Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι και ενόψει κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών σε σειρά χωρών όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης, σε μία εποχή, μάλιστα, που υπάρχουν ενδείξεις αποσταθεροποίησης, και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον σε κάθε χώρα ξεχωριστά”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι “αυτή η δύσκολη χρονιά θα είναι μία χρονιά διεξόδου από το τέλμα και όχι μία χρονιά έντασης του αδιεξόδου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψουμε, πιστεύοντας ότι αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο και προς όφελος των λαών μας στην ΕΕ”.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς ανέφερε ότι οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον, και επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα, στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και στην κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με πρώτη την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας.

Επίσης, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την ΕλλΆδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.