Αισιόδοξος ο Βούτσης για την αξιολόγηση: Το δίκιο είναι με το μέρος μας

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής,  Νίκος Βούτσης ότι θα κλείσει η αξιολόγηση καθώς οι όροι στην Ευρώπη έχουν αλλάξει.

Ο Νίκος Βούτσης υποστηρίζει ότι στόχος του ΔΝΤ είναι να αποδειχτεί ότι τα προγράμματα ακραίας λιτότητας που απέτυχαν κινούντο στη σωστή κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή που έδωσε πρόσφατα στο ΤVXS:
«Οι διεργασίες που γίνονται σε ολόκληρη την ΕΕ είναι πολύ σημαντικές, η ρευστότητα είναι τρομακτική στο διεθνές οικονομικό κλίμα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η σχέση της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ με το ΔΝΤ και άρα και η παρέμβαση του ΔΝΤ στην ΕΕ. Αυτή η ρευστότητα, λοιπόν, καθώς και το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, μας κάνει αισιόδοξους ότι θα βρεθούν λύσεις συμβατές με αυτά που έχει πει και ο κ.Ντράγκι: Δηλαδή, κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε από το Μάρτιο κιόλας να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Η ποσοτική χαλάρωση δεν θα μας δώσει το διαβατήριο για τις αγορές. Θα είναι το σήμα όμως προς τις αγορές έτσι ώστε και οι τράπεζες να σταθούν όρθιες, να επανέλθουν καταθέσεις, και η χώρα να μπορέσει να πετύχει τους στόχους οι οποίοι από όλα τα διεθνή φόρα έχουν συνομολογηθεί για το 2017.»

Απορριπτικά αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, και απαντά ότι στις πιέσεις των δανειστών, η ελληνική αντίδραση θα είναι η επιμονή:
«Θα ήταν λάθος και εξ αυτού να πηγαίναμε σε εκλογές σήμερα διότι αυτό δεν έχει φανεί ακόμη. Δηλαδή, δεν είναι τόσο αδρό αυτό το αποτύπωμα για να υπάρχει ένα προεκλογικό αφήγημα.»