Ο πόλεμος των media: Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την επιστολή Μητσοτάκη στο ΕΣΡ

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία πυροδότησε η απαντητική επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Όπως ανέφερε η επιστολή “η διαδικασία της αδειοδότησης δεν πρέπει να προχωρήσει με τον νόμο Παππά (4339/2015), καθώς εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδόσεις αποφάσεων σε αιτήσεις ακυρώσεως, που πλήττουν τη συνταγματικότητα και άλλων διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου».

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης ότι «υπάρχει η περίπτωση να ανατραπούν εκ νέου τα αποτελέσματα μιας τυχόν νέας διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, πλήττοντας το κύρος της Αρχής», επισυνάπτοντας παράλληλα πρόταση νόμου της ΝΔ για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Η επιστολή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την Πειραιώς για παραποίηση της πραγματικότητας και υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Αυγή, με την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΕΣΡ, ο Κ. Μητσοτάκης ζητά ευθέως τη διαιώνιση του καθεστώτος ασυδοσίας που επικρατεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στο τηλεοπτικό τοπίο. Συγκεκριμένα, επικαλούμενος εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίζεται πως «δεν θα πρέπει να προχωρήσει καμία διαδικασία βασισμένη στον Ν. 4339/2015 λόγω του κινδύνου να ανατραπούν εκ νέου τα αποτελέσματα και τυχόν νέας διαδικασίας, με σοβαρές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον αλλά και για το κύρος του προσφάτως συγκροτηθέντος Συμβουλίου σας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραποιεί την πραγματικότητα για να υπερασπιστεί τους καναλάρχες. Η τακτική του προέδρου της ΝΔ να υπονομεύει συστηματικά το δημόσιο συμφέρον, το οποίο με θράσος επικαλείται, θα πέσει στο κενό. Τον καλούμε να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση ολόκληρης της επιστολής του προς το ΕΣΡ».

“Δεν δεχόμαστε μαθήματα συνταγματικότητας”

Απαντώντας στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε λίγο αργότερα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μαθήματα συνταγματικότητας από την Κυβέρνηση που με έναν αντισυνταγματικό νόμο επιχείρησε να ελέγξει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό δεν δεχόμαστε.

Η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί με σεβασμό την συνταγματική τάξη.

Καμία διαδικασία δεν πρέπει να κινηθεί, πριν το ΣτΕ εξετάσει το σύνολο των σχετικών προσφυγών κατά του “νόμου Παππά”.

Όσο κι αν η Κυβέρνηση προσπαθεί, οι πολίτες δεν ξεχνούν τον αποτυχημένο Υπουργό – καναλάρχη των βοσκοτοπίων της Ιθάκης κ. Παππά.

Τα καθεστωτικά σχέδια του κ. Παππά και των φίλων του δεν θα επιτρέψουμε, ως Νέα Δημοκρατία, να εξυπηρετηθούν σε βάρος του Ε.Σ.Ρ.».