ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ: Σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά την περίοδο Παπαντωνίου

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για τις αποφάσεις που έλαβε σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, ζητά η κυβέρνηση. Μάλιστα η πρόταση που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και το σύνολο των βουλευτών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ζητά να διερευνηθούν ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Η κίνηση της κυβέρνησης «στηρίζεται» στις έξι δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου. Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (σ.σ. προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90).

«Ναι» λέει η ΝΔ στην πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όλα στο φως», τόνιζαν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θετική είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρόταση σχετικά με τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος. Ωστόσο, διέκρινε υστεροβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως δεν υποβάλλει αυτήν την πρόταση για να χυθεί άπλετο φως, αλλά ως αντιπερισπασμό προς την πολιτική πραγματικότητα. Απευθυνόμενος προς τα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος κατά την συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι «εμείς, θα παλέψουμε για τη διαφάνεια και την αλήθεια. Λέμε κανένας συμψηφισμός, αλλά εσείς φέρνετε τώρα εδώ την πρόταση αυτή, γιατί δεν έχετε τι να πείτε για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά -που σας βάζουν και το λοκ άουτ στο τραπέζι- για το αφορολόγητο. Πάτε στη διαφθορά επειδή σας βόλεψε η έντεχνη φυλάκιση του Τσοχατζόπουλου για την ύφεση και νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξαναγράψετε παλιές ιστορίες» και πρόσθεσε πως όταν πρόκειται για ξέπλυμα δεν χρειάζεται η Βουλή, λειτουργεί η δικαιοσύνη αυτοτελώς και αυτονόμως, αλλά «εσείς θέλετε να ξαναστήσετε σκηνικό», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος.

Μάλιστα το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της προανακριτικής για τα εξοπλιστικά κατά την περίοδο που θήτευε στο υπουργείο Άμυνας ο κ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
theodorakis