Θετικός ο Κατρούγκαλος σε τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε την τουρκική πλευρά στην κόντρα που έχει αναπτυχθεί με την Ολλανδία.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε την απαγόρευση από την Ολλανδία σε συγκεντρώσεις εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών, αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται το προεκλογικό κλίμα να επεμβαίνει και να «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητηθεί να γίνουν τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και στην Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός τόνισε ότι “δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση, που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας», ανοίγοντας έτσι “παράθυρο” σε ενδεχόμενες συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και στη χώρα μας.

Ωστόσο η θέση αυτή δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος έκανε λόγο για «ιδιαίτερα προκλητική τουρκική συμπεριφορά, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στις συμμαχικές χώρες».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, στην Ουάσινγκτον, έκανε λόγο για προσπάθεια, από την πλευρά της Άγκυρας, να μεταφέρει την τουρκική «νευρικότητα» σε τρίτες χώρες.