Κυρ.Μητσοτάκης στην ΚΟ: Χρειαζόμαστε το δικό μας New deal - Δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα

Με ευχαριστίες για την μάχη στην κοινωνία που δίνουν τα στελέχη της ΝΔ, άνοιξε την ομιλία του προς της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της κ. Κυριάκο Μητροτάκης.

“…Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον αγώνα που δίνετε” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: “η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, το ισχυρό μας προβάδισμα αντανακλά τον αγώνα σας στη Βουλή, στο Κόμμα και, κυρίως, στην κοινωνία”.

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν παρέλειψε να παρακινήσει τα μέλη του κόμματος του να μην εφησυχαστούν στις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων που τους δίνουν το προσβάσιμα: Ο κόσμος το ξέρει. Ο κόσμος το περιμένει από μας. Γι’ αυτό έχει επιστρέψει μαζικά στη Νέα Δημοκρατία. Και γι’ αυτό μας οπλίζει ήδη με ένα σημαντικό προβάδισμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε”, ενώ επεσήμανε ότι περιμένει περισσότερα από τα στελέχη του.

Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη υπήρξαν έντονες αρνητικές αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εστιάζοντας αρχικά στα εξωτερικά θέματα που κατ’ αυτόν όλοι οι χειρισμοί που γίνονται είναι σε λάθος δρόμο “…Θα ξεκινήσω με τα εξωτερικά. Γιατί ούτε έξω πάει η χώρα καλά”.

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του στα πολιτικά κεκτημένα που πέτυχε η χώρα, χάρις τον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή: “Επί δεκαετίες η Ελλάδα πορεύτηκε σταθερά και με ασφάλεια, χάρη στη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή” τόνισε και συμπλήρωσε ότι το κόμμα του συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,  παραμένει σταθερά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, παρά τις προκλήσεις που περνά τελευταία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

“Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι μια ολοκληρωμένη Ευρώπη” υπογράμμισε με έμφαση ο γαλάζιος πρόεδρος, ενώ αποκήρυξε κάθε λαϊκιστική τάση εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

“Όλα φωνάζουν Ευρώπη” ήταν το γενικό μήνυμα που ήθελε να στείλει μέσα από την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως ακόμα και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας δεσμεύεται προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εξ’ αιτίας τον κακών μας γειτόνων και της σύνολης αστάθειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή: “Είμαστε με την Ευρώπη που μας παρέχει ασφάλεια, σε ένα κόσμο εντεινόμενης αβεβαιότητας, κρίσεων και πολύμορφων απειλών. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να ακολουθήσουμε την Ευρώπη στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της. Ως πρωταγωνιστές και όχι ως ουραγοί. Και αν κάποιος αμφισβητεί ότι αυτή η επιλογή είναι προς το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον, ας ρίξει μια ματιά στην ταραγμένη γειτονιά μας. Δεν είμαστε ούτε Λουξεμβούργο ούτε Δανία”.

Κατόπιν, ο πρόεδρος της ΝΔ παρείχε πλήρη και θερμή υποστήριξη στους πρώην προέδρους της ΝΔ , όπως στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή: “Θυμίζω ότι, το 2009 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησε έγκαιρα και έντιμα για τους κινδύνους που είχε για τη χώρα η διεθνής οικονομική κρίση.” καθώς και στις κυβερνήσεις Σαμαρά και Μεϊμαράκη:“Εμείς την κρατήσαμε στην Ευρωζώνη το 2012. Και όταν, πριν ενάμιση χρόνο, το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τσίπρας πήγε να τη ρίξει στα βράχια, εμείς κάναμε και πάλι το εθνικό καθήκον μας. Όχι για τον κ. Τσίπρα, αλλά για τη χώρα.”, ενώ η όλη τοποθέτηση του είχε έντονο το Καραμανλικό στοιχείο: “Εδώ και καιρό. Μόνο που η Ελλάδα ήταν  πάντα στην πρώτη ταχύτητα. Μπήκε στην Ε.Ο.Κ. το 1981, πριν την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μπήκε στην Ευρωζώνη. Είναι μέλος της Ζώνης του Σένγκεν. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης…Και κυρίως, όπως μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση. Και αυτό καλά θα κάνουν να το καταλάβουν οι κυβερνώντες”.

Ο κ. Μητσοτάκης συγχρόνως, ασκώντας δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς του πρωθυπουργού εν όψη της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κατέστησε σαφές ότι δεν θα συνεργαστεί κοινοβουλευτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα: “Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά είναι δικά τους. Πριν από λίγους μήνες κανείς δεν τα ζητούσε. Και σε λίγους μήνες θα ζητούνται, φοβάμαι, περισσότερα. Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Δεν θα γίνουμε κανενός το δεκανίκι. Και είναι πολιτικά ανήθικη η απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών, καθώς τα αρνητικά μέτρα καταβάλλονται επιτόπου, οι ελαφρύνσεις είναι υπό προϋποθέσεις και όλα αυτά εμφανίζονται με μαγικό τρόπο ως ισοδύναμα. Ας τα ψηφίσουν ή ας πάνε σε εκλογές. Το δίλημμα είναι δικό τους. Δεν είναι δικό μας”.

Εκτός πυρών Μητσοτάκη δεν έμεινε ούτε η ΕΡΤ αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Θυμόμαστε όλοι το διθυραμβικό κλίμα των πρώτων ωρών και τα σόου στα δελτία ειδήσεων – τα δελτία ειδήσεων που, κατά τα άλλα, πολεμούν ανηλεώς τους κυβερνώντες…”.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κεντροδεξιάς παράταξης παρουσίασε τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ, εμπνευσμένο από το “New Deal” του Ρούσβλετ. Ένα πλάνο που στηρίζεται σε τρεις “πυλώνες”: την παροχή αυξημένης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, την αλλαγή στην διοικητική δομή του κράτους, καθώς και την διαφοροποίηση στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Εδώ