Δεν κάνει πίσω η ΝΔ: Δεν ψηφίζουμε τα νέα μέτρα - Θα σεβαστούμε τις υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερά αμετακίνητη στην θέση της να μην ψηφίσει τα μέτρα – προϋποθέσεις που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για  το κλείσιμο της αξιολόγησης μένει η Νέα Δημοκρατία.

Κυβέρνηση και δανειστές δείχνουν να είναι συντονισμένοι στην γραμμή μιας ευρύτερης συναίνεσης στην ψήφιση των μέτρων, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και κορυφαίων Ευρωπαίων. Αντίθετα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθιστά σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν θα συναινέσει στην ψήφιση των μέτρων.

Μετά την προ ημερών τοποθέτηση Σκουρλέτη ότι πρέπει να απαιτηθεί η ευρεία πλειοψηφία των 180 Βουλευτών για την ψήφιση των μέτρων, ακολούθησε ο ΥΠΟΙΚ της  Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, που είπε ότι το IMF ζητάει δέσμευση στήριξης των μέτρων από τη ΝΔ. «Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. Μια δήλωση μολαταύτα που έσπευσε να διαψεύσει το Ταμείο, μέσω αξιωματούχου του.

Με τη θέση αυτή τάχθηκε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε, μετά το Ecofin: «Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει “είμαστε εναντίον”, αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλιότερα στην Ελλάδα», υπενθύμισε ο Γερμανός αξιωματούχος, παραπέμποντας στις δύο επιστολές του Α. Σαμαρά στους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, με τις οποίες επιβεβαίωνε γραπτώς ότι η ΝΔ θα στήριξε την προσπάθεια της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η ΝΔ αρνείται, προς τον παρόν, να ενταχθεί στο ίδιο κάδρο με την Κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα γίνει “συνένοχος” στην άστοχη και καταστροφική κατ’ αυτόν και τη ΝΔ κυβερνητική πολιτική, ενώ ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο να προσφέρει στήριξη στην Κυβέρνηση ανάλογη με αυτήν που έδωσε το κόμμα της Πειραιώς το 2015 στον Αλέξη Τσίπρα, επί προεδρίας Μεϊμαράκη, όταν ψήφισε τα μέτρα για να αποφευχθεί το Grexit.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να περάσει στον ελληνικό λαό την άποψη ότι τα επερχόμενα σκληρά μέτρα, που θα κληθούν να ψηφίσουν οι Έλληνες βουλευτές, είναι απόρροια της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων και της μη διευθέτησης στης αξιολόγησης.

Πάρα ταύτα, ο γαλάζιος πρόεδρος δεν θέλει να δώσει την αίσθηση αφερεγγυότητας στους ξένους δανειστές μας, περιορίζοντας την ρητορική του στο σχήμα: “Ναι, μεν δεν δεσμεύομαι να ψηφίσω τα νέα μέτρα, αλλά θα σεβαστώ την συνέχεια του κράτους (επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου) και θα εφαρμόσω ό,τι ψηφιστεί, επιχειρώντας ωστόσο αλλαγή δημοσιονομικού μείγματος”.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι τοποθετήσεις όλων των γαλάζιων στελεχών, με τους Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα να διαμηνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, όμως θα σεβαστεί τη συνέχεια του κράτους και θα επιδιώξει να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα πείθοντας τους εταίρους με τις πολιτικές της.

Δεν στηρίζουμε νέα μέτρα, αλλά σεβόμαστε τη συνέχεια του κράτους

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε στο ΣΚΑΙ ότι: «δεν θα ξεπλύνουμε τα λάθη της κυβέρνησης, ψηφίζοντας τα νέα μέτρα που έρχονται λόγω των αποτυχιών της κυβέρνησης και φέρουν την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου».

Η  ΝΔ  συνέχισε, δεν υποκρίνεται πως διαθέτει “μαγική γομολάστιχα” με την οποία θα σβήσει τα συμφωνηθέντα με ένα νόμο κι ένα άρθρο – όπως ισχυριζόταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε ότι η ανατροπή της λιτότητας θα επιτευχθεί μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας, της σοβαρής πολιτικής.

Θα τηρήσουμε τις υπογραφές που θα βάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Το “δόγμα” της μη ψήφισης των μέτρων επιβεβαίωσε και ο έτερος Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα τηρήσει τις υπογραφές που θα βάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τις σεβαστεί, σε μία μελλοντική κυβέρνηση ΝΔ: “Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα τηρήσουμε την συμφωνία γιατί πάντα λέμε ότι οι υπογραφές που βάζει μια ελληνική κυβέρνηση, όχι η παρούσα, οποιαδήποτε, δεσμεύουν την ελληνική δημοκρατία και άρα η όποια επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το λαμβάνει υπόψιν”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Χρήστος Σταϊκούρας, τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, που επανέλαβε: «Εμείς δεκανίκι της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα».