Επιστολή Τσίπρα σε Τουσκ-Γιούνκερ: Ξεκαθαρίστε τις θέσεις σας στα εργασιακά

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία τους καλεί να απαντήσουν σε ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές κατακτήσεις στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά σαφή απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή εξαιρεί την χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός γράφει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης επειδή “θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση”.

Επίσης συνεχίζει: «για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις (των ευρωπαϊκών λαών), οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις».

Ο κ. Τσίπρας προσθέτει: «Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα» και επεκτείνεται: “Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ’ αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις “βέλτιστες πρακτικές” σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.

Κλείνει την επιστολή υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα σέβεται και τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα εδώ.