Α.Μέρκελ: Κανένα άλλο κράτος δεν θα φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια

Καθησυχαστική ήταν η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στο ερώτημα αν θα ακολουθήσει άλλη χώρα της ΕΕ την μοίρα της Βρετανίας.

Η “σιδηρά” κυρία της Γερμανίας τόνισε σε γερμανική εφημερίδα πως δεν ανησυχεί και δεν αναμένει την έξοδο άλλης χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βρετανία. Οι δηλώσεις της έρχονται λίγο πριν την 60η επέτειο της Ένωσης, το Σάββατο, καθώς και λίγες μέρες πριν η Βρετανία ενεργοποιήσει την διαδικασία αποχώρησης, πρόθεση που έχει ήδη κοινοποιήσει ανεπίσημα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προς την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας Passauer Neue Presse για το εάν φοβάται μήπως και άλλες χώρες αποχωρίσουν από την ΕΕ, η καγκελάριος είπε κατηγορηματικά: «Όχι. Ασφαλώς κάθε χώρα-μέλος έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον, αλλά η συνολική πορεία προς τα εμπρός είναι εμφανής – περισσότερη συνεργασία».

Η Μέρκελ σαν παράδειγμα συνεργασίας χρησιμοποίησε τον τομέα της άμυνας και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την οικονομική πολιτική και τη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αναμενόμενη επιστολή της Μέι που θα εγκαινιάσει την διαδικασία Brexit την ερχόμενη Τετάρτη, δεν θα επισκιάσει την 60η επετειακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Καγκελάριος συμπλήρωσε ότι η εργασία για τα επόμενα χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα γίνει προς δύο κατευθύνσεις: από τη μια πλευρά οι διαπραγματεύσεις εξόδου με τη Βρετανία, και από την άλλη προϋποθέσεις για να καταστεί η ΕΕ των 27 μελών έτοιμη για το μέλλον.

Παράλληλα η κα Μέρκελ αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και σε ερώτησή της αν αυτές θα διακοπούν, απάντησε: «Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και όλα τα άλλα». (Η Τουρκία προγραμματίζει δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου για συνταγματικές αλλαγές που θα διευρύνουν τις αρμοδιότητες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).

Σημαντική για το θέμα της Τουρκίας, ήταν η αναφορά της Μέρκελ στην ευρωπαϊκή νομική έκθεση, την οποία έχει απορρίψει η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία.

Για το κεφάλαιο Γερμανοαμερικανικές σχέσεις η ισχυρή κυρία της Γερμανίας υπογράμμισε ότι στις συνομιλίες της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είχε τονίσει την έκταση των γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ: «Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να φέρουν οφέλη και στις δύο πλευρές, και χρειάζεται να διαπραγματευτούμε για αυτό. Tώρα θα δούμε αν μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)”.