Τα πάνω κάτω στο Σύνταγμα: Αλλαγές σε βουλευτική θητεία, δημοψηφίσματα, εκλογή ΠτΔ

Η Κυβέρνηση κατέθεσε τη δική της πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιέχει μεγάλες αλλαγές, ανάμεσά τους η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πλήρης διακριτότητα κράτους και Εκκλησίας, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Σύμφωνα με το κείμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλέγεται άμεσα στην περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες. Παράλληλα προτείνεται η Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής και μέγιστος αριθμός θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για 8 συνεχόμενα έτη.

Η κυβερνητική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας για διαβούλευση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real.gr.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας (την υποχρέωση, δηλαδή, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας Κυβέρνησης) και πρόβλεψη για την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων, για την οποία, όμως, θα μπορεί να ορίζει ότι έως 5 βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Επικράτειας.

Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα του Προέδρου να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, η πλήρης διακριτότητα κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον ιστορικό της ρόλο, ενώ με κάθε περίπτωση πρόωρης διάλυσης της Βουλής η επόμενη Βουλή εκλέγεται για θητεία ίση με το υπόλοιπο της Βουλής που διεκόπη η θητεία της.

Αναφορικά με τα δημοψηφίσματα:

Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατομμύριο υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000 υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες (άρθρα 44 και 73).

Δημοψηφίσματα νομοθετικής πρωτοβουλίας, αρνησικυρίας – κυρωτικό (για να μην ισχύσει ψηφισμένος νόμος) δημοψήφισμα, αναθεωρητικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 4 4 παρ. 2 περ. β και 110 παρ. 5).

Καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα (άρθρο 102).

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση για το Σύνταγμα εδώ.