Ηλεκτρο-σοκ στην Κυβέρνηση για τη ΔΕΗ: Αντιδρούν Υπουργοί - Απεργεί η ΓΕΝΟΠ

Σε δυνατό πονοκέφαλο για το Μαξίμου – όπως αναμενόταν άλλωστε- εξελίσσεται το θέμα της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ  κατ’ απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι διεμήνυσαν ευθαρσώς στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ότι σε αντίθετη περίπτωση η αξιολόγηση δεν κλείνει.

Ο κ. Σταθάκης φέρεται να έχει συμφωνήσει ως προς τη βάση της συζήτησης, υπό διαπραγμάτευση, ωστόσο, είναι το ποιες μονάδες και πότε θα βγουν προς πώληση, που πληροφορίες θέλουν να αποφασίζεται με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Ένα σενάριο θέλει την κυβέρνηση να συζητά το ενδεχόμενο να μπει πωλητήριο σε μονάδες που είναι παλιές και έχει ήδη δρομολογηθεί η απόσυρσή τους, με το επιχείρημα ότι, εφόσον αυτές πωληθούν τότε μπορούν να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις και να συνεχιστεί η λειτουργία τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

“Στα όπλα” Σκουρλέτης – Κατρούγκαλος – Τσιρώνης

Αυτό που έχει καταστεί σαφές χωρίς περιστροφές είναι η αντίδραση υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και υπουργών, οι οποίοι εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή δημοσίως.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών διερωτήθηκε: «Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;» και έκανε λόγο για «επίθεση, που στο στόχαστρο της έχει την περιουσία της ΔΕΗ, με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Συμπλήρωσε μάλιστα: «σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», ενώ διευκρίνισε: “Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών. Ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», δήλωσε κατηγορηματικά.

«Ο Σκουρλέτης είπε το αυτονόητο για το θέμα της ΔΕΗ”, δήλωσε στον Real fm ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην δήλωση του υπουργού Εσωτερικών. «Ο στόχος μας είναι προφανής. Να μείνει δημόσια η ΔΕΗ γιατί στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας πρέπει να εξακολουθεί το Δημόσιο να έχει τη δυνατότητα επιρροής. Πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, σημειώνοντας ότι, «η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Χατζηδάκης: “Η κυβέρνηση οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ”

Δια στόματος του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη εκφράστηκε η ΝΔ. κάνοντας λόγο για “πειράματα της Κυβέρνησης με τη Δ.Ε.Η. και την αγορά ενέργειας”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η., από το 95% της  αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ένα μοντέλο Φρανκεστάιν,  που οδηγεί τη Δ.Ε.Η. στα πρόθυρα της χρεοκοπίας” σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης ενώ αναφερόμενος στον κ. Σκουρλέτη τονίζει ότι “υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο, επιτιθέμενος στην ίδια τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. για τις επιφυλάξεις της. Και η Κυβέρνηση εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της Δ.Ε.Η”.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση “παρουσίασε το πρόγραμμά της που οδηγεί σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την αγορά ενέργειας και στη σωτηρία της Δ.Ε.Η., εξασφαλίζοντας τα έσοδα για να προχωρήσει η επιχείρηση στο μέλλον” ενώ “τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης είναι, εκ των πραγμάτων, εκείνα των ανταγωνιστών της Δ.Ε.Η.”

“Η Δ.Ε.Η. ζημιώνεται καίρια και η εθνική οικονομία πλήττεται στο σύνολο της» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρά η ΓΕΝΟΠ αν πουληθεί η μικρή ΔΕΗ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρά η ΓΕΝΟΠ δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης, έπειτα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενώ σήμερα μιλώντας σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό επανέλαβε πως σε περίπτωση που συμφωνηθεί πώληση της μικρής ΔΕΗ, η συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρισης θα προχωρήσει στην ένταση των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα φτάσουν μέχρι και την παρατεταμένη διακοπή ρεύματος σε όλη την χώρα.

Η ΓΕΝΟΠ, στην ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη, προσθέτει τα εξής: «Η τακτική της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί όχι μόνον στην απώλεια μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα αλλά -κυρίως- στην απώλεια ενός καθοριστικού μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της πατρίδας μας να ‘σηκώσει κεφάλι’ μετά το ξεπούλημα επιχειρήσεων με κομβικό ρόλο, όπως η ΔΕΗ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση: έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήριζε ‘εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ, και εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση -όταν μάλιστα οι τωρινές της αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις (9/2015)- να προχωρήσει σε ενέργειες που υπονομεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.

“Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι 18.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπεί θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014- μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις, για να αποτρέψουν ένα ‘εθνικό έγκλημα’ που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, φαίνεται πως έχει ‘οικουμενική’ στήριξη».