Στη τελική ευθεία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης

Τα επόμενα 24ωρα θα καθοριστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το στρατόπεδο των δανειστών, η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει στο Eurogroup της Παρασκευής. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να προγραμματιστεί ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα αποκλειστικά για το ελληνικό ζήτημα, ώστε να διευθετηθούν τα περισσότερα ανοιχτά ζητήματα (ασφαλιστικό, εργασιακά, ενέργεια), ενώ το ρεαλιστικό σενάριο λέει πως μέχρι τις 22 Μαΐου θα έχουν καθοριστεί τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο διαβεβαίωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας πως θα εντείνει τις επαφές του, ώστε να αναζητήσει τις απαραίτητες συμμαχίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, ενώ τη Μ. Δευτέρα θα μεταβεί στη Μαδρίτη για την 3η Σύνοδο των χωρών του νότου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, πράγμα για το οποίο ευθύνονται οι θεσμοί (όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το Σαββατοκύριακο). Η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι θα έχει τεράστια ανάγκη για ρευστότητα, κάτι που σημαίνει πως τα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών είναι πολύ στενά. Πάντως, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν δόλο των δανειστών πίσω από αυτή την καθυστέρηση, ώστε να πιέσουν περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση. Με απλά λόγια, φοβούνται επανάληψη του σκηνικού του 2015.

Μέσα στην εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου, την Κυριακή των Βαΐων. Η ηγεσία της κυβέρνησης επιθυμεί την επικύρωση της όποιας συμφωνίας από το κόμμα, ενώ θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.