Συμφωνία για μειώσεις 3,6 δισ. σε συντάξεις & αφορολόγητο-Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στο σημερινό Eurogroup, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα».

«Καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες, συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» έσπευσε να προσθέσει.

Περιεχόμενα “προθάλαμου” για την συμφωνία:

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, πιο αναλυτικά:

  • 1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις
  • 1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) θα ισχύσουν από το 2019 και το άλλο 1% από τις αλλαγές στο αφορολόγητο το 2020.

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως υποστήριξε, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία».

Μοσκοβισί: Έχουμε κατ’ αρχήν συμφωνία για την Ελλάδα

Την δήλωση του προέδρου της ευρωομάδας, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, που χαιρέτησε την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Eurogroup στη Μάλτα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Όπως ανέφερε, οι συνθήκες θα επιτρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level aggrement).

Διευκρίνισε όμως, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά και ότι πρέπει να μπουν οι τελευταίες πινελιές για μία ξεκάθαρη και τελική συμφωνία.

Τόνισε ότι ήρθε η ώρα θα βάλουμε τέλος σε αυτήν την αβεβαιότητα που εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για κατάσταση που την αξίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, πρόκειται για μια εξισορροπημένη η συμφωνία, ενώ σημείωσε πως δίνεται μια ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να σταθεί στα πόδια της.

Κερέ: Ήρθε η ώρα να διανύσουμε και το τελευταίο μίλι

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επίσης χαιρέτησε τη συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και του 2020, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup, στη Μάλτα.

Ο ίδιος παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες, θα ξεκινήσουν συγκεκριμένες συζητήσεις για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα, ώστε να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, η οποία «είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και ιδίως στις τράπεζες».

«Ήρθε η ώρα να διανύσουμε και το τελευταίο μίλι, ώστε να φθάσουμε στον στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» κατέληξε.

Επιστρέφουν οι Θεσμοί

Νωρίτερα, σ,ε συνάντηση που είχαν, οι Τσακαλώτος, Σόιμπλε και Ντάισελμπουλ, συμφώνησαν να επιστρέψουν άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Εκτιμάται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Μεγάλη Εβδομάδα.