Αχτσιόγλου: Με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαικό κεκτημένο

Η συμφωνία που πετύχαμε στη Μάλτα αφορά στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα και ανοίγει τον δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμα και σε έκτακτο Eurogroup είπε πριν από λίγο η κυρία Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο, ειδήσεων του Ant1. Πρόσθεσε επίσης ότι η αξιολόγηση «είναι πολύ πιθανό να κλείσει και με έκτακτο Εurogroup πριν από το προγραμματισμένο»

Η κ. Αχτσιόγλου επέμεινε ότι με βάση τη συμφωνία και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφιστούν μαζί τα μέτρα και αντίμετρα.

Σε ότι αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης που εμπίπτουν στο δικό της χαρτοφυλάκιο η κ Αχτσιόγλου είπε ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων καθώς δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο των μαζικών απολύσεων και στο όριο των 30 ατόμων για το οποίο το ΔΝΤ ζητούσε τον διπλασιασμό του.

Για το Λοκ Άουτ είπε ότι «αποκρούσαμε τις πιέσεις του ΔΝΤ και ότι θα υπάρξουν περιορισμένες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλαγές οι οποίες θα αφορούν κυρίως τα συνδικαλιστικά προνόμια».

Σε ότι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι να νομοθετήσουμε από το Σεπτέμβρη του 2018 την επαναφορά των βασικών αρχών. «Με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος σε ότι αφορά τις συντάξεις είπε ότι οι μειώσεις θα γίνουν το 2019 αλλά όπως είπε οι λεπτομέρειες γι’ αυτό το σημαντικό θέμα εκκρεμούν και θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια.