Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Μπροστά η ΝΔ με 17,5% - Δυσαρεστημένοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, διατηρώντας την πρώτη θέση στις δημοκοπικές έρευνες.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται και η δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι θέλουν κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί την Aξιολόγηση, γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33% έναντι μόλις 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου.

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται να παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,5%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ, που καταγράφει 7% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,5%.

Έπονται Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων και Πλεύση Ελευθερίας με 2% και Λαϊκή Ενότητα με 1%.

Αδιευκρίνιστη ψήφος και “Άλλο κόμμα”

Ακολούθως, στις προτιμήσεις των πολιτών το “Άλλο κόμμα” αγγίζει το 6,5% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 15%.

Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από Κυβέρνηση

Οι μεγάλες διαφορές που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στους ποιοτικούς δείκτες της δημοσκόπησης, σύμφωνα με τους οποίους οι πολίτες – ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και θεωρούν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το 86% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο) των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι ποσοστού 8% (9% τον Μάρτιο) που θεωρεί πώς τα πράγματα βαίνουν καλώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για την καρέκλα

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στην αποτίμηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί οι ερωτηθέντες θεωρούν πως “Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της” σε ποσοστό 59,5%, “Προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε, αλλά απέτυχε” σε ποσοστό 33%, ενώ μόλις 3,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως “υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει.

Ο πρωθυπουργός φοβάται το πολιτικό κόστος

Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ μόλις το 18% εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας.

Όσον αφορά την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το 59,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, το 33% εκτιμά ότι προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε, αλλά απέτυχε, ενώ μόλις το 3,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τους μισούς (52,5%) θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει όσα είχε εξαγγείλει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δείκτης ικανοποίησης, όπου το 51% των ερωτηθέντων (25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 83% των ψηφοφόρων της ΝΔ) εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και πιστεύει πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, το 44% (64,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ) δηλώνει δυσαρεστημένο, αλλά δεν βλέπει καλύτερες εναλλακτικές και μόλις το 3,5% (8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 0,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ) εμφανίζεται ευχαριστημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το 38% θέλει οικουμενική

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη μέτρηση, το 38% των ερωτηθέντων επιθυμεί να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, το 30% θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές και το 19% να παραμείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έως το τέλος της τετραετίας.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 36% (39,5% τον Μάρτιο) των ερωτηθέντων επιθυμεί ύστερα από τις επόμενες εκλογές μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 20% (19% τον Μάρτιο) επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 13% των ερωτηθέντων (13,5% τον Μάρτιο) επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.

Δείτε τις φωτογραφίες για την δημοσκόπηση:

screenshot_2

 

screenshot_3

screenshot_4

 

screenshot_5

screenshot-40

screenshot-41

screenshot-42 screenshot-43

screenshot-44 screenshot-45

screenshot-46 screenshot-47