Η ρύθμιση του χρέους σε πρώτο πλάνο στην Ουάσινγκτον

Η προσοχή όλων στο Μαξίμου είναι στραμμένη στις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ και με τον Πωλ Τόμσεν, όσο και με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στόχος αυτών των ραντεβού είναι να καθοριστεί ένας σαφής οδικός άξονας για το χρέος, ώστε το πακέτο των μέτρων να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Άλλωστε από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως κανένα μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, αν δεν υπάρχει σαφής συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην WSJ τονίζει πως «ο έγκαιρος προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργούσε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη», συνδέοντας ουσιαστικά την ελάφρυνση του χρέους με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Στο ίδιο άρθρο, ο Πρωθυπουργός δείχνει τη βούληση του να τηρήσει η Ελλάδα τη συμφωνία με τους θεσμούς, παρά το όποιο πολιτικό κόστος.

Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, θα κινηθεί πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που θα υποστηρίξει και η Eurostat. Πάντως, η χθεσινή δήλωση του Βόλφανγκ Σόιμπλε πως “οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του ΔΝΤ” φωτογραφίζουν την άρνηση του Βερολίνου για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό που περιμένουν στην Ελληνική κυβέρνηση είναι να σταματήσει το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζεται το τελευταίο διάστημα από Ευρωπαίους και Αμερικάνους.

Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να μπει το συνολικό πακέτο μέτρων – αντιμέτρων, πλεονασμάτων και χρέους στην τελική ευθεία. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβλεψε πως αυτή η διαδικασία θα τελειώσει γρήγορα…

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν τελειώσει όλα έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.