Χρέος και αντίμετρα το αντίβαρο για τα μέτρα

Τα δύο κύρια θέματα συζήτησης στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να πετύχει την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Βεβαίως, τα δύο αυτά ζητήματα είναι αλληλένδετα, αφού αν μέχρι τις 22 Μαΐου η κυβέρνηση φέρει έναν οδικό χάρτη υλοποίησης των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν ευκολότερα να “βάλουν πλάτη” στα μέτρα που θα έρθουν.

Το ιδανικό για την κυβέρνηση θα ήταν να κλείσει το ζήτημα του χρέους μέχρι την ψήφιση των μέτρων. Όμως, οι διαφορετικές απόψεις ΔΝΤ και Γερμανίας, έχουν οδηγήσει σε ένα παιχνίδι καθυστερήσεων, το οποίο μάλιστα, κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούν μέχρι και στημένο. Έτσι, η κυβέρνηση επιθυμεί μια άμεση υπόσχεση – δέσμευση από τους θεσμούς, η οποία θα οδηγήσει στον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στους επόμενους μήνες.

Αυτή τη στιγμή, οι 153 εμφανίζονται προβληματισμένοι, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πιθανότητα καταψήφισης. Αντιθέτως, το επικοινωνιακό παιχνίδι επιτάσσει την προώθηση των αντίμετρων. Οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης επικοινωνούν τα θετικά της διαπραγμάτευσης στην κοινωνία, όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η εγκαθίδρυση κοινωνικού κράτους, τα εργασιακά και η μείωση της φορολογίας.

Πλέον, άπαντες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περιμένουν την τελική ενημέρωση από την ηγεσία τις αμέσως επόμενες μέρες, αφού ο χρόνος κυλά εις βάρος της ελληνικής πλευράς. Αυτή τη στιγμή, φαντάζει εφικτό το σενάριο να έχουν τελειώσει τα πάντα μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχουν εξελίξεις και για το θέμα του χρέους, πράγμα που σημαίνει πως από εδώ και πέρα ο πολιτικός χρόνος θα είναι ιδιαίτερα πυκνός.