Λύθηκαν τα μεγάλα ζητήματα - Κλείνει η συμφωνία τις επόμενες μέρες

«Έχουμε λύσει τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα»,  ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Το ΔΝΤ εμμένει σε πολλά θέματα που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση, αλλά το Ταμείο δεν δίνει την εντύπωση ότι έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να κωλυσιεργήσει, διαβεβαίωσε αξιωματούχος της Κυβέρνησης στο ΑΠΕ.

Κατά τη σημερινή, διάρκειας 1,5 ώρας, συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, στα χρηματοοικονομικά και στα εργασιακά.

Αύριο το μεσημέρι, πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων εργασίας (το MOU με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και το MEFP με το ΔΝΤ, καθώς και τα δύο αντίστοιχα τεχνικά κείμενα).

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και εκείνη των θεσμών έχουν δώσει οδηγίες να «καθαρίζονται» τα κείμενα από τα τεχνικά κλιμάκια, για να μένουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής, προκειμένου να υπάρξουν θεματικές συζητήσεις στα τέσσερα κείμενα.

Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα την προσεχή Κυριακή.

Στη σημερινή συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το Μνημόνιο του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ συνέταξε το δικό του μνημόνιο, καταγράφοντας σε ένα πολυσέλιδο κείμενο τις απαιτήσεις του για “έξτρα” μεταρρυθμίσεις, ενώ ιδιαιτέρως αυστηρή είναι η στάση του απέναντι στα αντίμετρα που η Κυβέρνηση προτείνει ως αντιστάθμισμα των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Περιλαμβάνει:

ΜΗΣΥΦΑ στα σουπερμάρκετ

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πέρα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνει και την πώληση μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σουπερμάρκετ, μια σύσταση της «Εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ η οποία συγκεντρώνει από το παρελθόν τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου των φαρμακοποιών.

Νέα μείωση του Δημοσίου

Για το Δημόσιο το μνημόνιο του ΔΝΤ δίνει έμφαση στην εφαρμογή του σχήματος της κινητικότητας και της αξιολόγησης ενώ η μείωση προσωπικού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Έτσι, ο λόγος της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει σταδιακά 1 προς 4, 1 προς 3 και τελικά 1 προς 2.

Πρόβλημα με τη ΔΕΗ

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ξαφνικά, πέρα από την πώληση λιγνιτικών (και πιθανόν υδροηλεκτρικών) μονάδων της ΔΕΗ -που υπάρχει στα κείμενα- στο τραπέζι του Hilton άνοιξε την Τρίτη και θέμα και για τους απλήρωτους λογαριασμούς προς την επιχείρηση οι οποίοι επιβαρύνουν τη λειτουργία της. Η κυβέρνηση πιέζεται να «κάνει κάτι» όπως βεβαιώνουν πηγές των Βρυξελλών και είναι ένα θέμα που το χειρίζεται ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.