Ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για το "διαζύγιο" με την Βρετανία - Έγινε αποδεκτή η ελληνική θέση

Ολοκληρώθηκε η ειδική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία  οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν ομόφωνα για το σχέδιο που θα ακολουθήσει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του Brexit,

Μέσα σε 15 λεπτά για την ακρίβεια, ξεκαθαρίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπως  ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit,

Κατόπιν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν την απόφαση αυτή. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανήρτησε επίσης ένα μήνυμα στο Twitter, όπου έγραφε “Ενότητα στην πράξη”.

 

Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ των 27. Μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Συνόδου.

Εντύπωση έκανε πως σχεδόν όλοι οι 27 ηγέτες κατά την άφιξη τους στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις στα αγγλικά και επέλεξαν τις μητρικές τους γλώσσες.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον Ιούνιο, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές

Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων διαρθρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των Βρετανών πολιτών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, λόγω της παρουσίας περίπου 70.000 Ελλήνων στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των πάνω από 40.000 Βρετανών που κατοικούν ή και έχουν ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα.
  • Τις βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ (τρέχουσες αλλά και μετά την αποχώρηση, πέραν του 2019).
  • Τη διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία και το καθεστώς κυκλοφορίας στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα κράτη-μέλη. Το ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας, Γιβραλτάρ-Ισπανίας και σε ένα μικρότερο βαθμό την Κύπρο και τις Βρετανικές Βάσεις στο νησί.
  • Θέματα σχετίζονται με τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ σε εκκρεμούσες υποθέσεις, την ομαλή λειτουργία επιχειρήσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς και με τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Αποδοχή από ΕΕ της Ελληνικής πρότασης για το Brexit

H ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit και  σύμφωνα μ’ αυτήν οι κατευθυντήριες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα αποτελέσματα αυτών, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της ΕΕ και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες, όπως πληροφόρησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού

Στην παρέμβαση του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός αν η Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο κινηθεί σε ένα ποσοστό κοντά στο 40%.

“Μια τέτοια εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός πως ούτε καν οι ψηφοφόροι του Μακρόν επιδοκιμάζουν τη σημερινή Ευρώπη. Σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στα Σκόπια. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και βασικός άξονας για τη σταθεροποίηση σε οποιασδήποτε χώρα των Βαλκανίων.

 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε πως «δουλεύουμε ενωμένοι και έχουμε έναν μόνο διαπραγματευτή τον Μισέλ Μπαρνιέ. Προτεραιότητα μας είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ». 

Σύμφωνα με τον Ιταλό, η δεύτερη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυστηρά «μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εξόδου».

Ο Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως η σταθερότητα της Ιρλανδίας μέσω μιας συμφωνίας στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ύψιστης σημασίας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως το σημαντικότερο στοιχείο για να επιτύχει η ΕΕ μια καλή συμφωνία είναι να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη σύνοδο, συζητήθηκε και το θέμα της άμεσης μεταφοράς των δύο κύριων Ευρωπαϊκών οργανισμών που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ των 27 χωρίς τη Βρετανία, η οποία διεξάγεται σήμερα, έναν ακριβώς μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Brexit, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις προετοιμασίες των επικείμενων συνομιλιών με το Λονδίνο.

Η πρώτη ειδική Σύνοδος των 27

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέρχεται η ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, ως συνέχεια της επίσημης ενεργοποίησης της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη συμμετοχή των ηγετών των 27 κρατών-μελών.

Η διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγεται υπό τον αρχιδιαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ και η διαμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών έγινε σε καλό κλίμα διαφάνειας, σύμπνοιας και ενότητας των 27, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ή δυσκολίες και έχει ήδη εγκριθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ειδικό ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς υπάρχει και για έναν από τους δυο ευρωπαϊκούς οργανισμούς που έχουν έδρα έως σήμερα στο Λονδίνο, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η χώρα μας έχει υποβάλλει επισήμως υποψηφιότητα να υποδεχθεί τον ένα λόγω οργανισμό, προβάλλοντας ως πλεονεκτήματα το συγκριτικά χαμηλό λειτουργικό κόστος, τη διασύνδεση με την σημαντική ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, αλλά και το ελκυστικό κλίμα, τη διασυνδεσιμότητα, και τη γεωγραφική θέση της Αθήνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ