Τσίπρας: “Η βαρυχειμωνιά φταίει για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ”

Επίσκεψή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το Κτηματολόγιο και στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η θέση του για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, λέγοντας ότι “είχαμε βαρύ χειμώνα, βαρύτερο ενδεχομένως από τους προηγούμενους”, που έφερε την αύξηση της κατανάλωσης κατά 9% και αλλαγή της κλίμακας για τους καταναλωτές. Υποσχέθηκε όμως διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και «άμεση αναδιάρθρωση των κλιμάκων για τους καταναλωτές αλλά και σε μείωση της συμμετοχής στα λεγόμενα ΥΚΩ, που μέχρι το 2020 θα μηδενιστούν”.

Αναφέρθηκε στο Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, και είπε ότι με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών θα επιτευχθεί “οριοθέτηση του δασικού χώρου και θα τακτοποιηθεί η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης. Ξεκινάμε την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο.” Τόνισε ότι πρόκειται για: “Άλλη μια μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το Κτηματολόγιο, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020″.

Αναφορά έκανε και στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι θα υπογραφούν άμεσα συμβόλαια με εταιρείες για την εκμετάλλευση δύο χερσαίων και ενός θαλασσίου οικοπέδου. Πρόσθεσε ακόμη ότι: “ταυτόχρονα προχωρούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση παλιών και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε στο Ιόνιο, είτε νότια και δυτικά της Κρήτης, μετά το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών.”