Η σημασία της ελάφρυνσης του χρέους, τα θετικά σημάδια και το σενάριο των εκλογών

Τα…ρέστα της παίζει η κυβέρνηση για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στο Μαξίμου είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια, από το καλύτερο …έως το χειρότερο. Πιο αναλυτικά:

Είχαμε γράψει εδώ, πως ο μεγαλύτερος φόβος της διαπραγματευτικής ομάδας είναι να συμφωνήσει το ΔΝΤ με τη Γερμανία εις βάρος της ελληνικής προσπάθειας για τη διευθέτηση του χρέους. Με πιο απλά λόγια, στο Μαξίμου δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να συμφωνήσουν Ουάσιγκτον και Βερολίνο, ώστε να μετατεθεί η κουβέντα για το χρέος μετά το καλοκαίρι του 2018, και παράλληλα να συμμετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα (έστω και ως τεχνικός σύμβουλος). Αυτό θα σήμαινε την πλήρη υποχρέωση της Ελλάδας να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, χωρίς να έχουν καθοριστεί με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αν τελικά επαληθευτεί το παραπάνω σενάριο, το επικοινωνιακό πλήγμα θα είναι δυσβάστακτο για την κυβέρνηση, κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα θέσει βέτο στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η καταβολή της δόσης του καλοκαιριού. Μάλιστα, κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο και για πρόωρες εκλογές, αφού η ρήξη με τους δανειστές θα είναι αναπόφευκτη.

Τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα έρχονται από δύο μεριές. Κατ’ αρχάς, η αποφασιστικότητα του ΔΝΤ πως «δε θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από οριστική λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους», γεμίζει με αισιοδοξία την κυβέρνηση, πως το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Επιπλέον, οι ισχυροί σύμμαχοι που έχει πλέον η χώρα μας, όπως φάνηκε από την στήριξη που έλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία, δίνουν την ισχύ στην ελληνική πλευρά να μπορεί να αρνηθεί προτάσεις που δεν την ικανοποιούν, όπως συνέβη στις 22 Μαΐου.

Αν καθοριστούν με ακρίβεια τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μια τεράστια επικοινωνιακή -και όχι μόνο- νίκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η ελάφρυνση του χρέους θα ανατρέψει το κακό δημοσκοπικό κλίμα, θα ανοίξει το δρόμο σε νέες επενδύσεις, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των ξένων για την ελληνική οικονομία και θα διευκολύνει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πιο σημαντικό είναι, πως για πρώτη φορά, μια ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει μια διαπραγματευτική νίκη απέναντι στον πανίσχυρο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείγμα του ότι πλέον οι ισορροπίες στην Ευρώπη έχουν αλλάξει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να απορρίψει τις μεσοβέζικες λύσεις και να προσπαθεί να πετύχει το απόλυτο, κάτι που διαμήνυσε στους κορυφαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Καθοριστική ημερομηνία είναι η 22 Ιουνίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής, αν βεβαίως δεν υπάρξει πρόοδος στο επόμενο Eurogroup. Το σίγουρο είναι πως από εδώ και πέρα, ο πολιτικός χρόνος θα είναι πολύ πυκνός…