Λε Μερ σε Τσίπρα: Με την αισιοδοξία μας και με την τύχη των Ελλήνων θεών θα τα καταφέρουμε

Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και οι δύο δήλωσαν αισιόδοξοι πως θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Λε Μερ. «Βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μία λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών, στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εντούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχει αντέξει» και πως «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά». «Είμαστε σε μία στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάς κάνουν πιο αισιόδοξους γι’ αυτό»

Ο Γάλλος υπουργός μετέφερε στον Αλ. Τσίπρα τα φιλικά αισθήματα του Εμανουέλ Μακρόν και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα.

«Πάντα θεωρούσα ότι το θάρρος είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας πολιτικός άνδρας και σίγουρα εσείς αυτήν την αρετή την κατέχετε», είπε ο Μπρούνο Λε Μερ στον Πρωθυπουργό και συνέχισε:

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα κάτι το δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή θα είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό και ότι αναμφισβήτητα θα επιτρέψουν στην οικονομίας σας την ανάπτυξη και την ευημερία που της οφείλουμε.

Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, για να σημειώσει: «Τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία». «Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup» επισήμανε. «Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», επισήμανε.

Ο κ. Λε Μερ, στο τέλος της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στο βραχιόλι που φορά από την Αμοργό και το οποίο συμβολίζει την Τύχη, δηλώνοντας πως «Η τύχη είναι αυτή την οποία έχω στο χέρι μου, είναι ένα βραχιολάκι από το νησί της Αμοργού, που είναι και το αγαπημένο μου νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί θα τα καταφέρουμε».

Στο ίδιο χαλαρό κλίμα, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε: “Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς όμως το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε λίγο”.