Προκλητικός ο Γιλντιρίμ σε Τσίπρα: "Κι εσείς κάνετε παραβιάσεις" - Eπίσκεψη σε τζαμί της Κομοτηνής με τη σύζυγό του

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «Δεν ήταν πάντα εφικτή η υλοποίηση της ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις», ο Τούρκος ομόλογός του απάντησε: «Η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων [στο Αιγαίο] πρέπει να είναι αμοιβαία».

Για τα όσα συζήτησαν με τον Τούρκο ομόλογό του αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην οποία τόνισε πως είχαν την ευκαιρία να θέσουν επί τάπητος το σύνολο των σχέσεων των Ελλάδας – Τουρκίας, το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και τελευταίες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας: «Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή» προσθέτοντας ότι: «Η θετική μας ατζέντα αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «επιταχύνουμε την εφαρμογή αποφάσεων που πήραμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη για μεταφορές, ενέργεια, επενδύσεις και τουρισμό».

«Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων & να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία» τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η υλοποίηση της ατζέντας πρέπει να βασιστεί «σε σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν».

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για το προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκε και πήρε καλό βαθμό η σχέση μας ήταν το πεδίο της μεταναστευτικής κρίσης όπου χάρη και στη συνεργασία των δύο χωρών επιτεύχθηκε ουσιαστικά η μείωση των ροών αλλά κυρίως η μείωση των θανάτων ανθρώπων αθώων στο Αιγαίο».

Στην ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που απευθύνθηκε και στους δυο πρωθυπουργούς, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ξέρετε ότι στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη και τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε».

Όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός πήρε το λόγο, δήλωσε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον και των δύο κοινοτήτων».

«Η άρση της θεώρησης διαβατηρίων από την ΕΕ θα προσδώσει νέα διάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις» συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε: «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία οι επίδοξοι πραξικοπηματίες» και συμπλήρωσε πως παραβιάσεις κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά.

Και πρόσθεσε ότι: «Τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας (win-win). Πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος και η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας.”

Επίσκεψη Γιλντιρίμ μετά της συζύγου σε τζαμί της Κομοτηνής

Στο παραδοσιακό κοινό δείπνο «ιφτάρ» που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, στο χωριό Λύκειο της Ροδόπης παρακάθισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο πλαίσιο της ιδιωτικής του επίσκεψης στη Θράκη το απόγευμα της δευτέρας (19-6-2017).

Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν πάνω από 5.000 μέλη της μειονότητας, προκειμένου να πάρουν μέρος στο Ιφτάρ μαζί με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τη σύζυγό του Σεμιχά.

Η κ.Σεμιχά Γιλντιρίμ, ωστόσο, που είχε φθάσει νωρίτερα στην Κομοτηνή με διαφορετική πτήση στο αεροδρόμιο της Καβάλας είχε ξεχωριστό πρόγραμμα. Στην Κομοτηνή, όπου έφτασε οδικώς, επισκέφθηκε πρώτα το Εσκί Τζαμί και στη συνέχεια την αποκαλούμενη «τουρκική νεολαία». Εκεί την υποδέχτηκαν γυναίκες και παιδιά του συλλόγου οι οποίοι και ετοίμασαν μια μικρή γιορτή προς τιμήν της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τζαμί που βρίσκεται στην οδό Φιλιππουπόλεως στην Κομοτηνή.

Ο κ. Γιλντιρίμ έγινε δεκτός από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το τζαμί, όπου μπήκε για περίπου 20 λεπτά, απευθύνθηκε στους πιστούς που βρίσκονταν μέσα και μετά εξήλθε για να συνεχίσει την επίσκεψή του, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη.