Συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη: "Θα τα πούμε στην Βουλή" - Φαρμακερές ατάκες με Γεννηματά (βίντεο)

 

Τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς έκλεισε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μία ύστατη προσπάθεια να τους πείσει για την επιτυχία της συμφωνίας στο Eurogroup.

Πριν λίγο έληξε η ημίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ξεκίνημα της συνάντησης, μπροστά από τις κάμερες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Για το μεν ζήτημα της οικονομίας και της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε, εξάλλου, την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε. Για τα ζητήματα τώρα της εξωτερικής πολιτικής, για το ζήτημα του Κυπριακού, είμαι πάντα στην διάθεση της Κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε έχουμε εξελίξεις μπροστά μας.Αν υπάρχουν, όμως, ζητήματα τα οποία πρέπει να τα γνωρίζω κατ’ ιδίαν, είμαι έτοιμος να ακούσω».

Κι ο κ. Τσίπρας είπε «είναι καλό να συζητούνται κάποια πράγματα κατ’ ιδίαν, ειδικά ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της διαπραγμάτευσης, αν και ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και όλα μεταδίδονται αμέσως».

 

 

 

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσιπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, ρώτησε  να ενημερωθεί και για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της Ντόρας Μπακογιάννη.

 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, και κατόπιν την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η συνομιλία του πρωθυπουργού με την κ. Γεννηματά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλά “καρφιά”!

«Το γεγονός ότι μας δίνεται ως χώρα κάποιος χρόνος, χωρίς αυτή την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να στοχαστούμε το μέλλον της χώρας και τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας είναι καλό», ανέφερε ο πρωθυπουργός δίνοντας στην κ. Γεννηματά την αφορμή να απαντήσει:

«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε γιατί τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει. Οπότε…».

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Σε ένα χρόνο θα σας βγάλω και θα σε πάρω μαζί με το Γιώργο να πάμε στο Καστελόριζο», της απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η έξοδος από τα μνημόνια.

«Δοκιμάστηκαν όλα και τα μεγάλα λόγια» του αποκρίθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης .

«Από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο ο δρόμος εξόδου από την κρίση», της απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατόπιν η συζήτηση πήγε στο συνέδριο της Κεντροαριστεράς στο οποίο η κα Γεννηματά δε δίστασε να τον προσκαλέσει:. «Θα’ ρθεις;» .

«Θα δω ανάλογα με το πρόγραμμά μου» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

 

Δείτε το βίντεο από την συνομιλία στο Μέγαρο Μαξίμου:

 

 

Στη συνάντησή τους σήμερα το πρωί, ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προσέφερε στον πρωθυπουργό το βιβλίο «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση».

Βγαίνοντας δε απ’ το Μαξίμου δήλωσε:
«Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από καμία διαπραγμάτευση και εξέλιξη με τους εταίρους. Νέα Μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που δεν θα βάλει φρένο σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που πληρώνει σήμερα πολύ ακριβά ο λαός» τονίζοντας ότι «ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει. Κανείς να μην ακούει τα παχιά λόγια για ανάπτυξη. Αυτή αφορά λίγους μονοωπλαικού ομίλους που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους».

Ειδικότερα για το θέμα του χρέους ο Δημήτρης Κουτσούμπας το χαρακτήρισε ως το δέντρο που κρύβει το δάσος τονίζοντας ότι «η όποια συζήτηση διεξάγεται και αυτές τις ημέρες για το χρέος και τα φορολογικά μπορεί να μας δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους αλλά κρύβουν την ουσία της εξαθλίωσης. Αυτό είναι το δάσος και το δέντρο και τα μεγάλα λόγια για τη δήθεν ανάπτυξη που δεν θα φέρει τέλος στην ανεργία και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων».

 

 

 

Χθες είχε ανάλογες συναντήσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη, όπου τους ανέλυσε τα στοιχεία που συνθέτουν τον “αλγόριθμο που προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος”. Συγκεκριμένα τους είπε ότι πρόκειται για: τον συνδυασμό των αποφάσεων του eurogrouo της 24ης Μαίου του 2016 π(ου προσδιορίζει ως ανώτατο όριο των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα) μαζί με τον ορισμό των Πρωτογενών Πλεονασμάτων και τις προβλέψεις για ανάπτυξη.

Ενώ επεσήμανε και ότι η συμφωνία “έχει γίνει θετικά αποδεκτή από τις αγορές”.

 

Στις 15:00 ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για τα συγκεκριμένα θέματα.