Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητά μας η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων για την αγροτική παραγωγή

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει σήμερα 25 Ιουνίου την περιοδεία του στη Θεσσαλία.

Επισκέφτηκε το Δημαρχείο της Πύλης Τρικάλων και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα σημείωσε ότι «χρειάζεται δυναμικός μετασχηματισμός του για να γίνει πυλώνας ανάπτυξης». Ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση στους ορεινούς δήμους.

«Η Κυβέρνηση εξαπάτησε τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «εγκλώβισε τη χώρα σε μια παρατεταμένη λιτότητα. Εμείς έχουμε σχέδιο για να τη βγάλουμε από την κρίση».

«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε «δεν μένουμε στο μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα. Απλώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας. Δεν έχω αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του λαού θα αγκαλιάσει την πρότασή μας. Θα κερδίσουμε τις εκλογές όποτε και αν γίνουν».

Για τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετα αντίθετη και σημείωσε χαρακτηριστικά «Θέλουμε να δώσουμε αρμοδιότητες στους δήμους. Οι προτεινόμενες αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση θα μας βρουν κάθετα αντίθετους. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ακυβερνησία».

Επίσκεψη στη Καρδίτσα
Την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης πόρων για την αγροτική ανάπτυξη που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα λιμνάζουν, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας με παραγωγούς στο Καρποφώρι Καρδίτσας.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα χρήματα που σήμερα λιμνάζουν, όπως είπε, είναι κοντά στα 6 δισ. και παρότι τελευταία έχει επιτευχθεί μία μικρή βελτίωση στην απορροφητικότητα, κυρίως αυτή αφορά δράσεις του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος.

«Δυστυχώς είμαστε ακόμα στην περίοδο των προδημοσιεύσεων. Δεν έχουμε, όμως, απτά παραδείγματα νέων προγραμμάτων που θα στηρίξουν κυρίως τους νέους ανθρώπους» δήλωσε τονίζοντας ότι το πρόγραμμα των νέων αγροτών καρκινοβατεί ανάμεσα στην ανικανότητα και στη γραφειοκρατία της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης.

Μάλιστα, επεσήμανε το γεγονός ότι «ένας νέος μελισσοκόμος, νωρίτερα, του είχε επισημάνει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν, όπως είπε, όμως υπάρχουν και μία σειρά από καινοτόμα καινούρια προγράμματα που αφορούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και ζητήματα όπως της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών και για τους παλιούς και για τους νέους αγρότες.

«Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς κάτι καινούριο. Προγράμματα κατάρτισης και ενημέρωσης τα οποία υπάρχουν στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, δυστυχώς σήμερα ακόμα λιμνάζουν και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Μελετώντας το φάκελο που μου ετοίμασαν οι συνεργάτες μου και βλέποντας τα στοιχεία για το επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών στην Ελλάδα, δυστυχώς είμαστε πολύ χαμηλά» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντική την πρακτική εμπειρία» τονίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει υποκατάστατο».

Εγώ δεν είμαι ο ίδιος, προφανώς αγρότης, αλλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για να μάθεις τη δουλειά στο χωράφι. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και πολλά πράγματα, τα οποία μπορείς να μάθεις συμπληρωματικά, ειδικά όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και το πώς η καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας. Και εκεί πραγματικά, η εκμετάλλευση και η σωστή αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και η γρήγορη απελευθέρωση των πόρων που θα πιάσουν τόπο, είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα» είπε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο για να δοθούν κίνητρα στις ομάδες παραγωγών».

Όπως είπε, «είναι προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να δώσουμε στις ομάδες παραγωγών και τα κίνητρα, αλλά και την ευελιξία να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Δεν μου αρέσει όταν μιλάω σε ανθρώπους της γης και του πρωτογενούς τομέα, να χρησιμοποιώ τη λέξη επιχειρηματίας. Όμως, στην πραγματικότητα οι ομάδες παραγωγών πρέπει να λειτουργήσουν σαν μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, να ελέγχουν καλά το κόστος τους, να έχουνε μία σοβαρή διαχείριση, η οποία θα δουλεύσει προς όφελος όλων των παραγωγών. Να βλέπουν την τελική κατάληξη του προϊόντος. Να έχουνε εμπειρία στο marketing, στη διάθεση. Να συνεργάζονται όπου αυτό είναι εφικτό με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας, ώστε να υπάρχει και η διάσταση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή. Όλα αυτά οι καλά οργανωμένες ομάδες παραγωγών μπορούν και τα κάνουν».

«Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Κυκλοφορώ σε όλη την Ελλάδα και έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και πάντα ψάχνω να βρω παραδείγματα καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα και βλέπουμε πολλά τέτοια παραδείγματα ομάδων παραγωγών. Επαναλαμβάνω, πρέπει να τα στηρίξουμε. Χρέος μας είναι το θεσμικό πλαίσιο από τη μία να είναι σωστό, ευέλικτο και να δίνει πραγματικά κίνητρα και από την άλλη, να απελευθερωθούν και οι σχετικοί πόροι από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να υποστηριχθεί ακριβώς αυτή η λογική. Δεν μπορεί ο καθένας να τα καταφέρει μόνος του. Νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι».

Μιλώντας για τις λογικές του παρελθόντος και κάποιες περιπτώσεις αγροτών «που δανείζονταν και ξόδευαν χωρίς να σκεφτούν την τελική διάθεση του προϊόντος», ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτά ανήκουνε στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το μέλλον είναι οι ομάδες παραγωγών και για εμάς είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα να τη στηρίξουμε».

Μητσοτάκης από τα Τρίκαλα: Οι προτεινόμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, που δρομολογεί η κυβέρνηση θα μας βρουν κάθετα αντίθετους

«Οι προτεινόμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, που δρομολογεί η σημερινή κυβέρνηση, θα μας βρουν κάθετα αντίθετους». Αυτό υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο της Πύλης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν παραστεί στις εκδηλώσεις του 37ου ανταμώματος Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Αυτή η λογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα οδηγήσει τους δήμους με μαθηματική βεβαιότητα σε ακυβερνησία.

«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε ισχυρούς δημάρχους, ισχυρά δημοτικά συμβούλια, τα οποία θα εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες και τα οποία θα είναι αποτελεσματικά, και θα μπορούν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να είναι σήμερα κανείς δήμαρχος, ούτε να είναι περιφερειάρχης. Αλλά στην πράξη δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των αιρετών. Και αν δεν έχουν τη στοιχειώδη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις πολιτικές για τις οποίες εκλέγονται, τότε στην ουσία οι τοπικοί άρχοντες θα βρεθούν με τα χέρια δεμένα χωρίς να μπορούν αν αντιμετωπίσουν τα τοπικά προβλήματα».

Μιλώντας για την περιοχή που επισκέφθηκε, είπε ότι: «ο δήμος Πύλης συνδυάζει πολλά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει συνολικά η χώρα. Πρωτογενή τομέα, ορεινή κτηνοτροφία, τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, θρησκευτικό τουρισμό, πολύ κοντά εδώ πέρα, στα Μετέωρα, τα οποία πλεονεκτήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πόλο τοπικής ανάπτυξης για την περιοχή σας. Αυτά τα πλεονεκτήματα ακριβώς, θέλουμε να ξεκλειδώσουμε μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο και ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσουμε στους Έλληνες πολίτες».

Αναφερόμενος σε θέματα αυτοδιοίκησης, είπε πως οι μικροί δήμοι, κυρίως οι ορεινοί δήμοι, χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής. «Είχα την ευκαιρία», διευκρίνισε, «να χειριστώ αυτά τα ζητήματα και όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρόλα που δεν είχα άμεση αρμοδιότητα για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς θέλουμε να δώσουμε αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και δυνατότητες να μπορούν οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, να λύνουν τα τοπικά προβλήματα με αποτελεσματικότητα και χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία. Και για αυτό και έχουμε, ένα συγκροτημένο σχέδιο, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης του μέλλοντος και σε πρώτο και δεύτερο βαθμό».

Για το πρόγραμμα περιοδείας στη Θεσσαλία, είπε ότι έχει ως βασικό σκοπό «να μιλήσουμε για τις μεγάλες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, που αυτός ο όμορφος τόπος μπορεί να προσφέρει. Είχαμε την ευκαιρία, και χθες και σήμερα, να μιλήσουμε για τις μεγάλες προοπτικές και ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα, μέσα όμως από μία διαφορετική αντίληψη από αυτή που έχει πρυτανεύσει μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

Δίνοντας έμφαση σε ποιοτικά προϊόντα, σε οργανώσεις παραγωγών, στην αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, με έμφαση στον τελικό καταναλωτή, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε έναν δυναμικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς μας τομέα. Και η πρωτογενής παραγωγή, η κτηνοτροφία, η ορεινή κτηνοτροφία, αλλά και ο αγροτικός τομέας να γίνουν ένας πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης για τον τόπο μας. Έτσι ώστε να κρατηθούν στον τόπο αυτόν οι νέοι άνθρωποι, ώστε να μπορέσουμε δώσουμε ξανά μια ελπίδα, μία διέξοδο από αυτή τη βαθιά κρίση την οποία βιώνουμε».

Τέλος, για το φράγμα της Μεσοχώρας είπε πως το ελληνικό δημόσιο έχουν δαπανήσει σχεδόν μισό δισ. ευρώ. «Είναι προφανές πως το φράγμα της Μεσοχώρας πρέπει να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο», σημείωσε.