Βαρουφάκης: Μόλις παρουσίασα το παράλληλο σύστημα μου πρότειναν να γίνω υπουργός (βίντεο)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως ήταν πάντοτε υποστηρικτής του συστήματος παράλληλων πληρωμών, ενώ δήλωσε πως όταν παρουσίασε το σχέδιο του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, του ζητήθηκε να γίνει υπουργός Οικονομικών:

«Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών μιλούσα ένα χρόνο πριν σε δημόσιες ομιλίες μου. Παράλληλο σύστημα πληρωμών θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα. Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2014 παρουσίασα επίσημα στο σπίτι του Αλέξη Τσιπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Αφου παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών στο υπουργικό δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Υπήρξε μια κοινή αποδοχή. Μου δήλωσαν, μάλιστα, συγκινημένοι κάποιοι από αυτό που άκουσαν. Όμως όταν η τρόικα μας έστησε στον τοίχο, τους είπα ότι πρέπει να τρέξουμε το παράλληλο σύστημα. Υπήρξε μόνο ένας που με στήριξε!».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να επιτεθεί στη ΝΔ και στα ΜΜΕ, ενώ επανέλαβε ακόμα μια φορά τη θέληση του να καταθέσει στο Ειδικό δικαστήριο. Παρόλα αυτά, τόνισε πως ποτέ δεν πρότεινε την έξοδο της χώρας από το ευρώ:

«Από τον Ιούνιο του 2015 όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η λασπολογία ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Πάμε σε Ειδικό Δικαστήριο, παντού… Κάθε φορά που έχουμε την επέτειο του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης με στοχεύουν»,

«Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη δεχτούμε παράλογα πράγματα».

Επίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές και προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας: «Ο Σόιμπλε ενδιαφέρεται μόνο στο πώς να μαστιγώνει την Ελλάδα».