Σύσσωμα τα κυβερνητικά στελέχη κατά της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Ηριάννας

Νέο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κατά της Δικαιοσύνης, ξέσπασε χθες μετά τη δικαστική απόφαση από το Εφετείο Αναστολών Αθηνών να παραμείνει στη φυλακή η Ηριάννα. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών, κατά πλειοψηφία (3-2) απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης της 29χρόνης Ηριάννας που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.

Μάλιστα στη διαμάχη αυτή, εντύπωση προκαλεί κι η πολιτική παρέμβαση από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Η νέα κόντρα ξεκίνησε όταν ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρθηκε εναντίον της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι λαμβάνει αποφάσεις που είναι υπέρ των εργοδοτών. Μάλιστα έκανε έμμεση αναφορά στην αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά, στηρίζοντας τις απόψεις που έχουν δημοσιοποιήσει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, σύμφωνα με τους οποίους η Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες, αλλά μόνο η δικαιοσύνη.

Λίγη ώρα αργότερα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στις εργασίες της Ολομέλειας για άλλο θέμα, ζήτησε αυτοβούλως να τοποθετηθεί για το θέμα της Ηριάννας, επισημαίνοντας ότι «η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί με ποινή πολυετούς κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο» το γεγονός ότι «ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές έχουν απολαύσει το ευεργέτημα της ανατολής της ποινής ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ηριάννας, κατηγορούμενοι δεν πήραν το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήρια ούτε από εφετείο».

Ακόμη ο υπουργός καταδίκασε τις ενέργειες και τις λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που ακολούθησαν την απόφαση χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες» καθώς δυσφημούν τον αγώνα της Ηριάννας για την υπόθεσή της και διότι «και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

Την απόφαση κατέκρινε κι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, όπου σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε σε ποστ συνοδευόμενο με το τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ»:

«Αντί αλλου σχολίου …… αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστες που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα ….
Tis dikaosinis ilie noite. Τραγούδι των Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Μίκης Θεοδωράκης».

«Απ´ το πρωί βλέποντας αυτή τη φωτογραφία σκεφτόμουν μια φράση που μου είχε πει ο αδερφός μου ο Γιώργης (ο φιλόσοφος της οικογένειας) τα πέτρινα χρόνια του σημιτικού μεσαίωνα σε μια κουβέντα στα ουζερί του Πεδίου του Αρεως:

“ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”

Σήμερα το βράδυ μετά τη δικαστική απόφαση θα τη συμπλήρωνα:

“…ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΝΙΟΤΗ!!!!”», γράφει ο κ. Πολάκης.

 

 

Την απόφαση της δικαιοσύνης έκρινε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης». Και πρόσθεσε: «Είναι μια κακή εξέλιξη. Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο «μαύρο βιβλίο» της ελληνικής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε, δείχνοντας ουσιαστικά ότι οι βολές κατά της Δικαιοσύνης αποτελούν «κυβερνητική γραμμή».

Έμμεσες βολές εναντίον της Δικαιοσύνης άφησε, μιλώντας στο Σκάι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος: «Φυσικά και υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όταν θέλουμε να κάνουμε θεσμικές αλλαγές». «Όταν υπάρχουν ιδεολογικά – πολιτικά ζητήματα, είναι φυσικό αυτά να μεταφέρονται και στη Δικαιοσύνη» πρόσθεσε. «Καμία επιθετικότητα εναντίον της δικαιοσύνης εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών δεν υπάρχει» υποστήριξε. «Ο νομικός σχολιασμός δεν συνιστά παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών» είπε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε μέσω twiter: «Η κριτική στην, με 3-2, δικαστική απόφαση για την #hrianna, είναι συνταγματικό δικαίωμα. Όχι επίθεση στην Δικαιοσύνη, όπως ψευδώς λέει η ΝΔ».

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρει:

«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα “τυφλή”. Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη», τονίζεται αρχικά.

«Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.

Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”.

Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε…», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την απόφαση του Εφετείου ασχολήθηκε κι η εφημερίδα “ΑΥΓΗ”. «Κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη» είναι το τίτλος της εφημερίδας, κι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα ότι:

«Η Ηριάννα στερήθηκε το ευεργέτημα της αναστολής της ποινής που δικαστήρια έχουν δώσει ακόμα και σε καταδικασμένους για εμπορία ναρκωτικών», σχολιάζει η εφημερίδα της αριστεράς για τη χθεσινή δικαστική απόφαση.

Ενώ σε άρθρο του Θανάση Καρτερού με τίτλο «Μη σκαλίζεις τη στάχτη», γράφει: «Όταν η Δικαιοσύνη θεωρεί επικίνδυνη την Ηριάννα και την αφήνει στη φυλακή και ακίνδυνο τον λαθρέμπορο δυόμισι τόνων ηρωίνης και τον βγάζει από τη φυλακή, όσο και να χτυπούν κάτω τον φερόμενο ανεξάρτητο κώλο τους οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, έχουμε δικαίωμα να θυμώνουμε».