Τσίπρας: Σε έναν χρόνο βγαίνουμε απο τα μνημόνια

Μεσα σε ένα κλίμα πανηγυρισμού και αισιοδοξίας έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά και θα εγκαταλείψει τα Μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας είπες πως σταδιακά θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και σε έναν χρόνο θα είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε τα Μνημόνια.

Σταδιακά θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε τα μνημόνια, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

«Προφανώς δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές, όμως η επανάκαμψη σταδιακά θα μετατραπεί σε νέες θέσεις εργασίας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Από εδώ και στο εξής θα τελειώσει η δραματική περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε εκδοθεί το ομόλογο το 2014: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2014 δεν είχε σχέση η κοινωνία με σήμερα. Ο Σαμαράς είχε υπογράψει τεράστιους στόχους πλεονασμάτων, ήταν άδεια τα ταμεία και δεν υπήρχε θετικό κλίμα για επενδύσεις».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είχαν τον αλγόριθμο που έχουμε εμείς με την απόφαση της 15ης Ιουνίου και αφορά το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετείται» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς κάναμε μία μετρημένη δήλωση ότι η έκδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας και συνεχίζουμε… Χθες απεδείχθη ότι αυτή η εμπιστοσύνη ανακτάται…» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σήμερα το ομόλογο μειώνει το επιτόκιο του στην αγορά αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάναμε ένα βήμα όμως δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή του τέλους. Όμως δεν πανηγυρίζουμε».

«Πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε το αύριο» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο «νόμος βάζει την λογική των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα» και για ακόμα μία φορά χρησιμοποίησε το επιχείρημα πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν λιγότερες εισφορές. «Παραλάβαμε ελλειμματικό ταμείο 1,5 δισ. και πλέον έχει πλεόνασμα 100 εκατομμύρια. Υπάρχουν κατηγορίες που το κοκτέιλ φόρων-εισφορών».

Για Βαρουφάκη:

“Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτεμβρίου του 2015 που σχεδόν οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη” είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών.

“Ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, μου κάνει εντύπωση πως 3 εφημερίδες την ίδια Κυριακή αποφάσισαν να έχουν το ίδιο θέμα. Επιχειρείται από την αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν να δημιουργηθεί ένα κλίμα για αλλαγή τη ατζέντας” τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «το πρώτο 6μηνο του 2015 ήταν ένα 6μηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, ήταν μια σημαντική μάχη που δεν αφορά πρόσωπα ούτε καν εμένα δεν με αφορά που ήμουν επικεφαλής μιας κυβέρνησης, ήταν μια συλλογική προσπάθεια”.

“Από εκεί και πέρα εγώ θέλω να ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη” τόνισε.

Άλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη

«Δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης – δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον Alpha. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν κατηγορεί συλλήβδην τους δικαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους.
Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη».
Καταλόγισε υποκρισία στις επικρίσεις της ΝΔ για την κ. Θάνου, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πικραμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πως ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
«Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.